Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Fatih Fidan’ın danışmanlığında, AKÜ yüksek lisans öğrencileri ve Afyonkarahisar Dumlupınar Bilsem Öğretmenleri Savaş Özbey ile Hidayet Kılcan’dan oluşan ROBİLSA Takımı, TEKNOFEST 2024 Tarım Teknolojileri Yarışması’nda büyük bir başarı elde ederek Türkiye birincisi oldu. ROBİLSA Takımına başarı ödülünü, TEKNOFEST Adana’da düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.

“İHA sistemiyle yaban hayvanlarının doğru ve etkili bir şekilde sayıyoruz”

Yaban hayatı popülasyonunun tespitinde termal kamera ve yapay zeka kullanacak olan “Yaban Hayvanı Popülasyonunun Yapay Zeka Destekli Termal Görüntüleme Yapabilen İnsansız Hava Aracı ile Belirlenmesi” adlı projeleriyle TEKNOFEST 2024’te Türkiye birincisi olan ROBİLSA Takımı’nın Danışmanı Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Fatih Fidan, projenin doğal yaşamın korunmasına yönelik sunduğu katkılar ve sürdürülebilir tarım ile ekosistem yönetimi açısından taşıdığı büyük potansiyele çekti. Fidan, “Projemiz, yaban hayvanlarının popülasyonunu termal görüntüleme teknolojisi ile tespit etmeye odaklanıyor. Yapay zeka destekli insansız hava aracı (İHA) sistemi kullanarak, geleneksel yöntemlerin yetersizliklerini aşarak yaban hayvanlarının doğru ve etkili bir şekilde sayılmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda, geleneksel yöntemlere göre daha düşük maliyetli, hızlı ve güvenilir veri toplama ile analiz yöntemleri geliştirdik. Geliştirilen yenilikçi yaklaşımlar, vahşi yaşamın korunması ve yönetimi konusunda önemli avantajlar sunarak, doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunmuştur” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Karakaş tebrik etti

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün TEKNOFEST’24 yarışmalarında çeşitli kategorilerdeki 15 takım ile temsil edildiğini belirtti. Karakaş, açıklamasında ROBİLSA Takımını tebrik ederek, “2 proje Sağlıkta Yapay Zekâ, 5 proje İnsanlık Yararına Teknoloji, 1 proje Çevre ve Enerji Teknolojileri, 3 proje Türkçe Doğal Dil İşleme, 2 proje Tarım Teknolojileri, 1 proje Psikolojide Teknolojik Uygulamalar, 1 proje Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi olmak üzere 15 takım ile finallerde yarıştık. TEKNOFEST’24 finallerinde üniversitemizi temsil eden ve başarılarla dönen Tarım Teknolojileri Yarışmasında  ‘Yaban Hayvanı Popülasyonunun Yapay Zekâ Destekli Termal Görüntüleme Yapabilen İnsansız Hava Aracı ile Belirlenmesi’ adlı proje Türkiye birincisi olan ROBİLSA Takımımızı, Havacılık, Uzay ve Teknoloji  Festivali Yarışması Orta İrtifa Kategorisinde Türkiye üçüncüsü olan Kocatepe Roket Takımımızı ve  Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması, Savunma Uzay ve Havacılık Kategorisinde Türkiye üçüncüsü olan KBT2 takımımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“Ölümle burun buruna geldik” “Ölümle burun buruna geldik”

Kaynak: GAMZE KOÇAK