Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Street'te yaptığı veda konuşmasında Sunak, "Ülkemden özür dilemek istiyorum. Görevime tüm enerjimi verdim ama siz, İngiltere hükümetinin değişmesi gerektiğine karar verdiniz. En önemli değerlendirme, sizin yaptığınız değerlendirmedir," dedi. Sunak, kaybın tüm sorumluluğunu üstlenerek Muhafazakar Parti adayları ve çalışanlarından da özür diledi.

Rishi Sunak, neden istifa etti?

LİDER SEÇİLENE KADAR GÖREVDE KALACAK

Sunak, istifasının hemen yürürlüğe girmeyeceğini, yerine yeni lider seçilene kadar görevde kalacağını belirtti. Muhafazakar Parti'nin muhalefet rolünü etkili bir şekilde yürüteceğini ifade eden Sunak, iktidarları sırasında enflasyonun hedeflenen seviyeye düştüğünü, ekonomik istikrarın sağlandığını ve ekonomik büyümenin yakalandığını söyledi.

Rishi Sunak, neden istifa etti?

İsrail'in Lübnan’a saldırıları devam ediyor: Ölü sayısı 31’e yükseldi! İsrail'in Lübnan’a saldırıları devam ediyor: Ölü sayısı 31’e yükseldi!

Birleşik Krallık'ın daha güçlü bir birlik haline geldiğini belirten Sunak, "Ülkemizin 20 ay öncesine göre daha güvenli ve güçlü, 2010'a göre daha zengin, adil ve dayanıklı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'GÖREVİMİ ONURLU ŞEKİLDE BIRAKIYORUM'

Seçimlerin galibi İşçi Partisi'ne de değinen Sunak, "Siyasi rakibim Keir Starmer yakında Başbakan'ımız olacak. Bu görevdeki başarısı hepimizin başarısı olacaktır. Ona ve ailesine başarılar diliyorum. Kampanya dönemindeki anlaşmazlıklarımıza rağmen kendisi saygı duyduğum, kamuya yararlı olacak bir kişidir" dedi.

Rishi Sunak, neden istifa etti?

Ailesine ve birlikte çalıştığı tüm kabine üyeleri ile memurlara teşekkür eden Sunak, iki nesil önce Hindistan'dan İngiltere'ye göç eden bir aileden gelerek Başbakan olmanın onurunu yaşadığını belirtti. Sunak, "Bir dizi zor günün ardından zor günlerin sonuna geldiğimiz bu anda görevimi onurlu şekilde bırakıyorum" diye ekledi.

SARAYA GİDERKEN YUHALANDI

Konuşmasının ardından eşiyle birlikte Downing Street'ten ayrılan Sunak, Buckingham Sarayı'na giderken yuhalandı. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kral Charles, İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a hükümeti kurma görevi verdi. Görüşmede Starmer'ın eşi Victoria Starmer ile Kral Charles'ın özel danışmanı Clive Alderton da bulundu.

Rishi Sunak, neden istifa etti?

Kral Charles, Sunak ile de bir araya gelerek istifasını kabul etti. Dün yapılan seçimlerde İşçi Partisi, milletvekili sayısını neredeyse iki kat artırarak 410'un üzerinde milletvekili kazandı. Muhafazakar Parti ise 2019'da 365 olan milletvekili sayısını 120'ye düşürdü.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ