SAĞLIK

Ramsay Hunt Sendromu Nedir?

Şarkıcı İlyas Yalçıntaş'ın ramsay hunt sendromuna yakalandığını duyurmasıyla birlikte, hastalığın neden olduğu ve belirtileri merak ediliyor. Peki, Ramsay hunt sendromu nedir, neden olur? Ramsay hunt sendromu belirtileri?

Abone Ol

Son zamanlarda sosyal medya kullanıcıları arasında merak konusu olan Ramsay Hunt sendromu, ünlü şarkıcı İlyas Yalçıntaş'ın hastalığa yakalandığını açıklamasıyla daha fazla dikkat çekmeye başladı. Pek çok kişi tarafından araştırılan bu sendromun nedenleri ve belirtileri, insanların sağlıklı kalmak için bilgi sahibi olmalarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ramsay Hunt sendromu, genellikle orta yaş üzerindeki bireylerde görülen, akut yüz felci durumudur. Varicella Zoster virüsünün neden olduğu bu hastalık, şiddetli kulak ağrısıyla kendini gösteriyor ve yüz sinirlerine olan etkisi nedeniyle Justin Bieber'da da görülen yüz felci semptomlarını beraberinde getiriyor. Bell felci tipi yüz felcine benzer bir iyileşme sürecine sahip olmasına karşın Ramsay Hunt sendromunun etkileri daha ağır olabiliyor.

Varicella Zoster virüsü, vücutta yıllarca sessiz kalabilir ama özellikle yaşlı bireylerde veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde aniden ortaya çıkarak Ramsay Hunt sendromu şeklini alabilir. Hastalığın nadir görülen durumlarındaysa virüs beyin arterlerine ilerleyerek felce yol açabilen iltihaplara sebep olabiliyor.

Uzmanlar, suçiçeği geçirmiş olan kişilerde bu virüsün uzun yıllar sonra ansızın yüz felci olarak ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Virüsün, özellikle sinir dokularında yerleşme eğilimi taşıdığı, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere karşı daha agresif olduğu söyleniyor. Ayrıca, bağışıklık yetmezliği olan kişilerde virüs daha derin dokulara işleyebileceği için risk daha büyük oluyor.

Ramsay Hunt sendromunun belirtileri şunlar olabilir:

- Deride ağrılı veziküller (içi dolu küçük kesecikler),

- Ağız içinde yumuşak damak erozyonları ve ülserler,

- Tat alma duyusunda bozulma,

- Yüzde ciddi ağrılar,

- Ateş,

- Gözyaşı akması,

- İşitme sorunları ve işitme kaybı,

- Vertigo,

- Lenf bezlerinde anormallikler (lenfadenopati),

- Kulak ağrısı ve kulak çınlaması,

- Göz kapatmada güçlük.

Bu sendromun kendine özgü belirtileri, hızlı teşhis ve etkili tedavi için bilinçli olmayı gerektiriyor. Uzmanlar, bu belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyor.