PROTEZ TIRNAKLAR NEDEN ZARARLI?
Tırnak bakımında tercih edilen protez ve takma tırnaklar, özellikle hassas tırnak yapısına sahip kişilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle mantar enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar ve hatta deri kanseri riski taşıdığı belirtilmektedir.
1.TIRNAK ENFEKSİYONLARI VE MANTAR RİSKİ
Protez tırnaklar, mantar enfeksiyonlarını artırabilir! Özellikle tırnak yapısı zayıf olan kişiler için uygun olmayan bu uygulama, tırnak ve tırnak yatağı arasındaki boşlukta bakteri ve mantar üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Uzun süre fark edilemeyen enfeksiyonlar, şu belirtilerle kendini gösterebilir:
Tırnak altında şişlik ve şekil bozukluğu
Tırnağın tamamen düşmesi
Tırnak çevresinde şiddetli kaşıntı ve pullanma
İleri derecede dolama ve iltihaplanma
2. ALERJİK REAKSİYONLAR VE CİLT PROBLEMLERİ
Protez tırnak uygulamalarında kullanılan akrilik maddeler ve yapıştırıcılar, bazı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik kontakt dermatit olarak bilinen bu durumun belirtileri şunlardır:
Tırnaklarda şekil bozukluğu ve yatağından ayrılma
Eller ve tırnak çevresinde kuruluk, çatlaklar ve kaşıntılı kabarcıklar
Tırnak mantarı ile karıştırılabilen kızarıklıklar
Yüzle temas sonrası özellikle göz kapaklarında dermatit oluşumu
3. PROTEZ TIRNAK VE DERİ KANSERİ RİSKİ
UV ışınları ile uygulanan jelli protez tırnaklar, cilt kanseri riskini artırıyor! Uzun süre UV ışınlarına maruz kalan ellerde zamanla hücresel hasar meydana gelebilir. Bu durum, skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir tür deri kanserine yol açabilir.
4. AKRİLİK TIRNAKLAR YANIKLARA NEDEN OLABİLİR
Akrilik protez tırnaklar, yanıcı malzemeler içerdiğinden yüksek ısıya maruz kaldığında alev alma riski taşır. Özellikle saç düzleştirici, fön makinesi veya sıcak tencerelerle temas sırasında ciddi yanıklara yol açabilir.
5. ÇOCUKLARDA TIRNAK TRAVMALARI
12 yaş altındaki çocuklarda protez tırnak kullanımı ciddi travmalara neden olabilir. Oyun sırasında yaşanabilecek darbe ve sıkışmalar, tırnağın yatağından tamamen ayrılmasına yol açabilir. Bu durum bazen cerrahi müdahale gerektirebilir ve kalıcı tırnak şekil bozukluklarına sebep olabilir.
ÖZELLİKLE KİMLER RİSK ALTINDA?
Diyabet hastaları
Bağışıklık sistemi zayıf bireyler (Kemoterapi görenler, kortizon tedavisi alanlar)
Damar sağlığı sorunları olanlar
Sürekli jel tırnak yaptıranlar
Güneşe uzun süre maruz kalan kişiler