Küresel piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi konusunda “daha fazla iyi veri” aradıklarını belirtmesiyle dalgalandı. Dün ABD Senatosu’nda konuşan Powell, enflasyonun yüzde 2 hedefine sürdürülebilir şekilde yaklaştığına dair daha fazla güven oluşana kadar politika faizini düşürmenin uygun olmadığını ifade etti.

Enflasyon Verileri ve Faiz İndirimi Beklentileri

Powell, yılın ilk çeyreğine ait verilerin yeterli güveni sağlamadığını belirtirken, “Ancak en son enflasyon verileri mütevazı bir ilerleme gösterdi ve daha fazla iyi veri, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair güvenimizi artıracaktır.” dedi. Powell, politika kararlarının toplantıdan toplantıya alındığını ve erken ya da aşırı faiz indiriminin enflasyon ilerlemesini durdurabileceğini vurguladı.

Yatırımcıların Dikkati Powell’ın Konuşması ve Enflasyon Verilerinde

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Analistler, Powell’ın açıklamalarının ardından piyasalarda karışık bir seyir izlendiğini ve bugün Temsilciler Meclisi’nde yapacağı konuşmanın yanı sıra yarın açıklanacak enflasyon verilerinin de yatırımcıların odağında olduğunu belirtti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 77’ye gerilerken, kasımda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 79 olarak öngörülüyor. Aralık toplantısında ise ikinci bir faiz indirimi olasılığı yüzde 96 olarak fiyatlanıyor.

ABD Tahvil Faizleri ve Dolar Endeksi

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,30’a çıkarken, bugün yüzde 4,31 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 artışla 105,1 seviyesinden günü tamamladıktan sonra, şu sıralarda önceki kapanışının hemen altında seyrediyor.

Altın ve Petrol Fiyatları

Altının ons fiyatı yüzde 0,2 artışla 2 bin 367 dolardan alıcı bulurken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 değer kaybıyla 84 dolardan işlem görüyor.

New York ve Avrupa Borsaları

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,14 artışla 18.429,29 puan ve S&P 500 endeksi yüzde 0,07 yükselişle 5.576,98 puandan günü tamamlayarak kapanış rekoru tazelerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,13 azalış kaydetti. Avrupa borsalarında ise satıcılı bir seyir hakim oldu. Fransa’daki seçimlerin ardından artan siyasi belirsizlik, bölge pay piyasaları üzerinde satış baskısı oluşturdu.

Asya Piyasaları ve Çin Enflasyon Verileri

Asya pay piyasalarında ise Çin hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, Çin’de açıklanan enflasyon verileri yurt içi talebin zayıflamaya devam ettiğini gösterdi. Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kaldı. Analistler, bu verilerin ekonomik aktivitenin yavaşladığına ve deflasyon riskinin sürdüğüne işaret ettiğini belirtti.

Aa 20240710 35103158 35103157 Kuresel Piyasalar Karisik Seyrediyor (1)

Japonya ve Yurt İçi Piyasalar

Dolar/yen paritesi yüzde 0,3 artışla 161,3 seviyesinden günü tamamlarken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseldi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,4 geriledi. Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,62 azalışla 10.796,57 puandan günü tamamladı.

Bugünkü Ekonomik Veriler

Bugün yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ise ABD’de toptan eşya stokları verileri ile Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde yapacağı açıklamalar takip edilecek. Analistler, BIST 100 endeksinde 10.700 ve 10.600 seviyelerinin destek, 10.900 ve 11.000 puanın ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA