Güncel

Petrol Şirketlerinin Geleceği Tartışıldı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin göz kamaştıran metropolü Dubai, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı: Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28). Konferans kapsamında düzenlenen ilk panel oldukça çarpıcı bir konuyu ele aldı: ulusal petrol şirketlerinin adil enerji geçişindeki rolleri.

Abone Ol

Doğal Kaynak Yönetim Enstitüsü İletişim Stratejisi Danışmanı Gabriela Flores'ın yönetimindeki "Ulusal Petrol Şirketleri, İklim ve Enerji Geçişindeki Zorluklar" başlıklı panel, bu alandaki önde gelen düşünce kuruluşlarından uzmanları bir araya getirdi. NRGI Afrika Kıdemli Sorumlusu Denis Gyeyir, Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) Politika Danışmanı Natalie Jones ve Chatham House Çevre ve Toplum Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Glada Lahn, kritik konuları tartışmak ve görüşlerini paylaşmak üzere panelde yer aldılar.

Etkinliğin COP28'in açılışını yapan ilk panel olduğuna işaret eden Flores, ulusal petrol şirketlerinin küresel petrol üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştirdiğini vurguladı. Bununla birlikte, bu şirketlerin ve onların enerji geçişindeki rollerinin müzakerelerde genellikle göz ardı edildiğini belirtti.

Flores, petrol şirketlerinin genellikle enerji kaynaklarına sahip ülkelerin vatandaşlarına ait olduğuna ve bu ülkelerin birçoğunun fakirlik ve eşitsizlikle boğuştuğuna dikkat çekti. Panelin esas amacının, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ulusal petrol şirketlerine odaklanmak olduğunu ifade ederek, bu alandaki tartışmanın önemini vurguladı.