Bu projede, iki akademisyen Osmanlı şairlerinin felsefesini ve şiirin medeniyet inşasındaki rolünü bir yıl boyunca eski kaynaklar üzerinden inceleyecek.
Doç. Dr. Erbay, Klasik Türk Edebiyatı alanında TÜBİTAK'ın nadiren proje kabul ettiğini belirterek, projenin önemine dikkat çekti. Genç nesillere Klasik Türk şiirinin farklı yönlerini tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Erbay, şu açıklamalarda bulundu:
"Halktan hanedana kadar binlerce Osmanlı şairi vardı çünkü şiir, hanedanın desteklediği bir sanat dalıydı. Söz kutsaldı, ilahi olanı yansıtıyordu. Resim ve heykel inanç gereği icra edilmiyordu, bu yüzden o medeniyetin inşasında esas olan şiirdi. Osmanlı şairleri, Arap ve Fars kaynaklarından beslenerek, 7 asır boyunca felsefelerini ortaya koymuşlardır. Bu projeyle 'Osmanlı şairinin şiir felsefesi var mıydı?' sorusuna yanıt arıyoruz. Osmanlı şairi sadece sözle mi uğraştı, salt mecazla mı yetindi, yoksa daha derin bir anlam mı taşımaktaydı? Bunu göstermek için çalışıyoruz."
BİRÇOK KİŞİ ŞİİRLE İLGİLENMİŞ
Erbay, Osmanlı şairlerinin dönemin çok özel insanları olduğunu ve şiirin halk üzerindeki büyük etkisini vurguladı. "Dünyanın hiçbir edebiyatında hükümdarların şair olduğunu görmüyoruz. 2. Murad'dan itibaren Osmanlı'da sultan ve şehzade şairler görüyoruz. Hanedanın hamiliğinde sarayda şair olmanın yanı sıra, halktan birçok kişi de şiirle ilgilenmiştir" dedi.
Gençlere Osmanlı şairlerinin ve şiirlerinin yeniden anlatılması gerektiğine dikkat çeken Erbay, projenin titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Yüzlerce divan ve tezkireden okumalar yaptıklarını ve şairleri yüzyıllara göre tasnif ederek benzerlik ve farklılıklarını incelediklerini söyledi.
KASTETTİKLERİ FARKLI OLABİLİR
Erbay, "Osmanlı şairinin ne anlatmak istediğini ve felsefesini ortaya koymaya çalışıyoruz. Gül, saki, şarap gibi sembollerle sadece görünür anlamlarla mı uğraşıldı yoksa bu sembollerin arkasında derin anlamlar mı vardı? Her şair aynı konuları işleyebilir, fakat kastettikleri çok farklı olabilir. Projeyi, şiirin bir medeniyet inşa ettiğini göstermek amacıyla yürütüyoruz. Osmanlı şairinin şiir felsefesini kitaplaştırarak akademisyenlere ve meraklılara sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.