Veteriner Hekim Burcu Çevreli, evcil hayvan bakımı, aşılama, obezite, parazit tedavisi ve tüy bakımı konularında önemli uyarılarda bulundu.

Aşılama programlarının aksatılmaması gerektiğini belirten Çevreli, ekonomik nedenlerle aksamaların bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade ederek, “Yapılmayan rutin bakımlar hayvan sahipleri için yüksek bir maliyete neden olabilir” dedi.

Odul Mamasi Obeziteye Neden Olabilir Kedi Ve Kopekler Yilda En Az Bir Kez Saglik Kontrolunden Gecirilmeli 1499

Evcil Hayvan Sağlığı İçin Düzenli Kontroller Şart

Evcil hayvan sahipliğinin sorumluluk gerektirdiğini ifade eden Çevreli, “Tüylü bir arkadaş edindiğinizde, ek bir aile üyesine ömür boyu bağlı kaldığınızı anlamalısınız. Evcil hayvanınızın sağlığı ve bakımı konusunda size bağımlı olduğunu bilin. Onların hayatımıza getirdiği koşulsuz sevgi ve mutluluk, ek sorumluluklardan daha ağır basar” diye konuştu.

Veteriner ziyaretlerinin evcil hayvan bakımının bir parçası olduğunu vurgulayan Çevreli, köpeklerin ve kedilerin yılda en az bir veya iki kez sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. Özellikle genç hayvanların aşı takvimine bağlı olarak daha sık veteriner hekimlerini ziyaret etmeleri gerektiğini belirtti.

Obeziteye Karşı Önlemler

Düzenli veteriner kontrollerinin evcil hayvanların sağlıklı gelişimi için önemli olduğunu dile getiren Çevreli, “Evcil hayvanlarınıza yeterli miktarda yiyecek vermeyi unutmayın. Obezite, aşırı beslenme veya fazla ödül maması verilmesinden kaynaklanabilir; bu da kalp yetmezliği, böbrek sorunları ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir” diye uyardı.

Kadın eli değen köy okulu güzelleşti! Kadın eli değen köy okulu güzelleşti!

Aşılamanın, küçük hayvan uygulamalarında gerçekleştirilen en yaygın veterinerlik prosedürlerinden biri olduğunu belirten Çevreli, “Son 50 yılda aşıların minimum riskle birlikte kanıtlanmış hayat kurtarıcı faydaları olduğu kanıtlandı. Aşılama programları, bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde ve diğer hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde önemli rol oynar” dedi.

I-3

Ekonomik nedenlerden dolayı aşılamada yaşanan aksaklıklara da değinen Çevreli, “Aşılanan evcil hayvan sayısının azalması, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına ve bazı hastalıkların insanlara geçerek çevre sağlığının bozulmasına neden olabilir” diye konuştu.

Parazitlere Karşı Düzenli Tedavi

Evcil hayvanlarda hem iç hem de dış parazit tedavisinin gerektiğini vurgulayan Çevreli, “Dış ve iç parazitler tedavi edilmezse önemli patolojilere neden olabilir. Evcil hayvanların bireysel yaşam koşulları dikkate alınarak hem iç (örneğin solucanlar) hem de dış (örneğin pire, keneler, akarlar) parazitlere karşı belirli aralıklarla tedavi edilmesi öneriliyor” dedi.

Tüy Bakımının Önemi

Kedi ve köpeklerin tüylerinin genetik, çevre koşulları, beslenme ve bakım gibi faktörlerden etkilendiğine dikkat çeken Çevreli, “Düzenli tüy bakımı yapılmayan evcil hayvanlar kaşıntılı, kokulu ve kendini perişan hissedebilir. Evcil hayvan sahipleri, dökülme, matlaşma veya tüy yumağı gibi sorunlarla karşılaşabilir. Haftalık düzenli bakım, evcil hayvanları tüylerinin çıktığı yöne doğru nazikçe fırçalama ve taramayı gerektirir” diye uyardı.

Aşılama Protokolleri

Aşılama protokolü ve kullanılacak aşıların veteriner hasta ilişkisi içerisinde belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çevreli, “Karar, hayvanın sağlık durumu, yaşı, annesinden aktarılan antikorların etkileri, belirli hastalık ve çevresel riskler gibi faktörlere göre belirlenmelidir. Yavru köpekler ve kedi yavruları doğduklarında düzenli olarak aşılanmaları koşuluyla enfeksiyonlardan korunur. Ancak bu koruma sadece birkaç hafta sürdüğü için erken yaşlardan itibaren düzenli aşılara ihtiyaçları vardır” dedi.

Kaynak: FATMA SEDA CAN