Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılında yeni bir sübvansiyon ödeme modeli uygulamaya hazırlanmaktadır. Yeni projenin başlamasıyla beraber Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen bazı ödemelerin de sona ereceği bilgisi paylaşıldı.
Bakanlık, yeni yıl öncesinde çiftçileri bilgilendirmek amacıyla ‘Sorularla Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ başlıklı bir kitapçık yayınladı. Bu broşür çiftçilerin sorularına yanıt veriyor. Peki 2025 yılında hangi destegk ödemeleri iptal edilecek? İşte bakanlık tarafından yapılan son açıklamalar ve konuya ilişkin detaylı bilgiler..
Eski ödemeler iptal ediliyor, yeni destekler geliyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretim planlamasına ilişkin sorular ve yeni destekleme modelleri kitapçığında kaldırılan tarım destekleri ve yeni destek modellerine ilişkin detayları açıkladı. Yeni sistemin üreticilere yapılan ödemeleri artıracağı da belirtildi.
SONA ERECEK OLAN TARIMSAL DESTEKLER
Bakanlık, mevcuttaki finansman modelinde olan bazı ödemeleri ortadan kaldıracağını duyurdu. Desteğin sonlandırılacağı kalemler şu şekilde:
Tohum üretimine sertifika desteği
Toprak analizi desteği
Fındık bölgesi bazlı gelir desteği
Küçük aile işletmelerine destek
Geleneksel zeytinliklerin yenilenmesinin desteklenmesi
Bombus arısı kullanma desteği
YENİ DESTEKLEME MODELİ İÇİNDE BAZI ÖDEMELER ARTIRILIYOR
Yeni model için destek miktarının eski uygulamaya göre ciddi oranda artırılacağı açıklandı. Örneğin:
Fındık üreticileri için;
Eski destek:
138 TL mazot ile gübre desteği
170 TL fındık bazlı gelir desteği
Toplamda: 308 TL
Yeni destek:
Toplamda: 366 TL
Buğday üreticileri için;
Eski destek:
185 TL mazot ile gübre desteği
Yeni destek:
Toplamda: 317 TL
Planlanan üretim desteği: 317 TL
Toplamda: 634 TL
Ek destekler: Sulanan arazide üretim yapan çiftçilere günlük 342 TL ek destek verilecek.
“Yeni modeller üretimi daha öngörülebilir hale getiriyor”
Bakanlık, yeni destek modelinin planlı üretim konusunu teşvik edeceğini ve üreticilere eskisinden daha yüksek ödemeler yapılacağını açıkladı. Özellikle temel ve aynı zamanda planlı üretim destekleri artırılarak tarımsal üretimin sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.
“Çiftçiye faydalı bir sistem”
Yeni destek modelinin, yüksek destek miktarlarıyla birlikte üretim planları yoluyla çiftçilerin gelirlerini artırmayı hedeflediği söyleniyor. Özellikle su sıkıntısı çeken bölgelerde ek destek sağlanması ise tarım üretiminde desteklerin yerel ihtiyaçlar çerçevesine öre çeşitlendiğini göstermektedir.