Afyonkarahisar’ın kültürel miraslarından bir tanesi olan Taş Han’da, yine unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesi olan deri işlemeciliği bir kadın tarafından yaşatılıyor. Deri işlemeciliğini yeniden gün yüzüne çıkartan Fatma Kıvrak, hobi olarak başladığı dericilikte artık sipariş yetiştiremiyor. Taş Han’ın Afyonkarahisar’ın en turistlik yerlerinden bir tanesi olduğunu belirten Kıvrak “Bu meslek bana hayatımı kazandırdı” diyerek mesleğinin onun için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
“Nefes alan deri kullanıyorum”
Deri gibi doğal ürünlere ilginin daha da arttığını kaydeden Kıvrak, “Benim kullandığım deri nefes alabilen bir deri ve nefes aldığından dolayı bakteri oluşumu yapmıyor. Bundan dolayı halk nasıl besleneceğini, nasıl giyineceği konusunda, nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öncelikli ve dikkatli davranmaya çalışıyor. Buda bizim yaptığımız ürünlerin daha da değer görmesini sağladı. Ben Sığır derisi kullanarak el yapımı ürünler yapıyorum. O deriden çanta, yemeni, çarık, aksesuarlar, tablo ve siparişe göre istenilen tüm ürünleri en iyisi olacak şekilde yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.
“İşin bayanı erkeği olmaz!”
Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesini de kendisinin yaşatmaya çalıştığını belirten Kıvrak. “Dericilik aslında erkek işi ama işin bayanı erkeği değil bence o iş severek yapılmalı. Bu durumdan da memnunum. Ben dericiliği seviyorum ve insan sevdiği işi yapmalı bence. İlk başta hobi olarak başladık ve sonra burada görsellerimizi sergilemeye başladık. Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı bizler işte modernize ederken bugünün şartlarında yapmaya çalışıyoruz. Umut ediyorum ki bu zanaatın unutulmaması ve ölmemesini sağlayacak bu mesleği öğrenince sevecek çok insan vardır” dedi.
“Talep ne kadar zorsa yapım süresi kadar uzun”
En basit en kolay deri çantayı yapmak dahi benim iki ila üç iş günümü alıyor diyerek mesleğin ne kadar emek istediğine vurgu yapan Kıvrak, “Hiçbir zanaatın kolayı olmaz çünkü ortada çaba ve emek var. Beni en çok uğraştıran eski Osmanlı yemenileri, ağır detayı ve işçiliği olan ürünler ve en önemli olan ise talebe göre, o işçilik ve emek süresi uzuyor yani talep ne kadar zorsa zaman o kadar uzun. Fiyatlar ise 50 TL den Başlayarak 30 bin TL ye kadar yükseliyor” ifadelerini kullandı.