Çiftlerin düğünleri sırasında yaşadıkları anlar hem heyecanlı hem de duygusaldır. Gelinle damat birbirlerine olan bağlılıklarını sevdiklerinin önünde dile getirirken gözyaşı dökebilir ya da sevinçten çığlık atabilirler. Nikah töreninde “evet” demek, evliliğin yasal bir biçimde gerçekleştiğini kabul etmektir.
Çiftlerin birbirlerine olan bağlılıklarını resmen teyit etmeleri ve evlenmeye karar vermeleri önemlidir. Taraflar evlilik esnasında bu soruya “Evet” cevabını verirlerse evlilik geçerli sayılır ve hukuken tanınır. Bu noktada insanların merak ettiği konu ise nikah masasına hayır demek gerekip gerekmediği ve bunun sonuçlarının ne olduğudur.
Nikahta hayır denirse ne olur, ne yapılır?
Evlenirken “Hayır” demek çok nadir görülen ancak akılda tutulması gereken durumdur. Resmi nikah töreni sırasında çiftin hayatlarını birleştirme kararı resmen kabul edilmektedir. Evlilikte taraflardan birinin bu soruya “Hayır” yanıtı vermesi pek çok farklı sonuca yol açabilir:
“Evliliğin geçersizliği”
Evlenecek olanlardan herhangi biri “hayır” derse, evlilik işlemi hukuken geçersiz sayılacaktır. Şahitlerin şahit olması halinde resmi nikah kabul edilir ve aynı zamanda da şahitlerden birinin veya gelin ve damadın “Hayır” demesi, nikahın resmi olmadığı anlamına gelir.
“Açıklama talebinde bulunma”
Hayır cevabını verirseniz nüfus memuru sizden açıklamanızı isteyecektir. Bir kişi hayır cevabını verdiyse, ona neden bu şekilde cevap verdiği soruldu. Bu beyanın geçersiz olması halinde evlenme işlemi iptal edilmektedir.
Birisi “hayır” derse ve durum netleşemezse evlilik sona erer. Gelin ile damadın yeniden evlenmesi gerekecek.
Hayır demek bir “şaka” ise..
Nikah töreni sırasında çiftlerin açık ve net bir şekilde “evet” demeleri gerekiyor. Görevliler genellikle “evet” gibi cevapları kabul etmezler ve bu tür ifadeleri geçerli saymazlar. Bu nedenle, bu cevaplar personel tarafından yönlendirildiği şekilde düzeltilecek ve “Evet” olarak değerlendirilecektir.
Ancak bir kişi “Hayır” dese ve durumun sadece bir şaka olduğunu iddia etse durum farklılaşmaktadır. Daha önce basına yansıyan haberlerde, nikah memurlarının şakaları kabul etmediği ve düğünü iptal ettiği belirtilmişti. Bu nedenle nikah akdinin şekline riayet edilmesi ve durumun tehlikeli hale getirilmemesi gerekir.