Memur ve Emekli Maaşlarına Zam Detayları Netleşiyor: 3 Aylık Enflasyon Farkı Açıklandı Memur ve Emekli Maaşlarına Zam Detayları Netleşiyor: 3 Aylık Enflasyon Farkı Açıklandı

Dün yapılan açıklamada, TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını duyurdu ve bu rakamlarla birlikte milyonlarca SSK ve Bağkur emeklisinin maaş zammı belirlendi.

1.5 milyon civarındaki emekli, yüzde 24.72 zam alacak ve maaşı 10 bin lira iken yine 10 bin lira almaya devam edecek çünkü kök maaş sorunu bulunuyor.

EMEKLİ MAAŞLARINDA KÖK MAAŞ SORUNU VE ZAM UYGULAMALARI

Yıllar önce yapılan düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 1500 liraya çıkarılmıştı. Ancak bu düzenleme, maaşı 1500 liranın altında kalan emekliler için SGK tarafından aradaki farkın ödenmesini öngörüyordu, böylece herkesin maaşı 1500 liraya tamamlanmıştı. Ancak bu durum, kök maaş sorununu beraberinde getirdi.

Bugün en düşük emekli maaşı 10 bin lira seviyesine ulaşmış durumda. Ancak birçok emeklinin kök maaşı, yani asıl hak ettikleri maaşları 8 bin lira veya hatta 7500 lira civarında kalmış durumda. Bu durum, her emekli zammında seyyanen zam yerine maaş tamamlama formülü ile yapılan zamların temel nedenini oluşturuyor. 

EMEKLİ ZAM UYGULAMALARINDA KÖK MAAŞ SORUNU VE ETKİLERİ

Emekli maaşlarına yapılan zamlar, kök maaş sorununu doğrudan etkiliyor. Örneğin, kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli, yüzde 24.72 zamla maaşı 9 bin 977 liraya çıkacak. Ancak maaşı 10 bin liranın altında kaldığı için yine 10 bin liraya tamamlanacak ve emekli 10 bin lira almaya devam edecek. Yaklaşık 1.5 milyon emeklinin kök maaşı 8 bin liranın altında olduğu için, bu emekliler yüzde 0 zam alacaklar. 

Editör: Fadime Özkaran