AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Birleşmiş Milletler’in İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi olan 28. Taraflar Konferansı'na (COP 28) katıldı. Dubai'de düzenlenen konferansta Parlamenter Toplantısı'na katılan Özkaya, iklim değişikliğiyle ilgili önemli noktalara dikkat çekti. Erzurum Milletvekili Fatma Öncü ile birlikte Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Türkiye Delegasyonu adına konferansta bulunan Özkaya, konferansta iklim değişikliğinin neden olduğu küresel krizi dünyaya anlattı.

TÜRKİYE’NİN İKLİMLE MÜCADELESİ GÜNDEME GELDİ

İklim değişikliğinin etkileri üzerine yoğunlaşılan toplantıda, insan faaliyetleri sonucu artan sera gazı emisyonlarının dünya genelinde ısınmaya yol açtığı ve bu durumun ciddi çevresel, ekonomik ve toplumsal sorunlara neden olduğu vurgulandı. Türkiye'nin temsilcisi Milletvekili Ali Özkaya, doğa koruma konusundaki çabalarıyla ön plana çıktı.

Konferansta, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımlar da gündeme geldi. Ülke, uzun vadeli iklim değişikliği stratejisini belirleyerek "net sıfır hedefi"ne ulaşma yönünde kararlı olduğunu duyurdu. 2030 yılına kadar sera gazı (GHG) emisyonlarında yüzde 41 azalma taahhüdünde bulunan Türkiye, bu yönde geliştirdiği Ulusal Katkı Beyanını sundu. Akıllı şehirler, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği gibi alanlarda atılacak adımlar ise tek tek sıralandı.

İLERİYE DÖNÜK TAHMİNLER KONUŞULDU

Konferansta, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, ulaşımın elektrifikasyonu, sıfır enerjili binalar, temiz teknolojiler, döngüsel ekonomi ve alternatif yakıt kullanımının sektörel azaltım politikalarında öncelikli odak noktaları olduğu aktarıldı. Ağaçlandırma ve adapte olma çalışmaları da Türkiye'nin gündemindeki önemli konulardandı.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede ekonomik dönüşümler ve inovatif teknolojilerin rolü üzerinde duruldu, özellikle kırılgan durumdaki ülkelerin yaşadığı ekonomik kayıplara dikkat çekildi. 2021'de uyum finansmanındaki düşüş ve ortaya çıkan maliyet açığı da ele alındı. Bu kaynak açıklarına karşılık, iklim değişikliklerine uyum için artan finansman ihtiyacının ve uyum maliyetlerinin ileriye dönük tahminleri konuşuldu.

SERA GAZI EMİSYON İZNİ ALINMASI MECBURİ

Türkiye'yi iklim değişikliğine karşı daha güçlü bir hukuki zemine oturtacak olan İklim Kanunu tasarısı, Paris Anlaşması'nın gereklerine uyum sağlamak ve yeşil dönüşümü hızlandırmak amacıyla meclise sunuldu. Hazırlanan yasa taslağı, iklim değişikliğiyle mücadelede kapsamlı hedef ve stratejileri içeriyor ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı öngörüyor. Tasarının getireceği yenilikler arasında, kamu ve özel sektörün sorumlulukların paylaşımına yönelik madde bulunuyor.

Survivor 2025 Sema Aydemir Kimdir, Kaç Yaşında? Survivor 2025 Sema Aydemir Kimdir, Kaç Yaşında?

Kanun ile tüm kamu kurumları ve özel kuruluşlar arasında sorumluluk ve iş birliği vurgulanırken, net sıfır emisyon hedefine uygun olarak bakanlıkların görev ve sorumlulukları da tanımlanıyor. Bakanlıklar, belirlenecek faaliyetleri yerine getirmek için gerekli planlamayı ve uygulamaları yapacaklar. Aynı zamanda, ülkede yürürlüğe girecek Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile işletmeler için sera gazı emisyon izni alınması mecburiyeti getirildi.

EŞİT MÜCADELE ÇÖZÜMDÜR

İklim değişikliği ile mücadele koordinasyonun sağlanması ve gerekli iş ve işlemlerin yürütülebilmesi için 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulmuş olan İklim Değişikliği Başkanlığının bu doğrultudaki yetkileri ve gelirleri de kanunda yer aldı.

Gelecekteki finansman ihtiyacı ve kamu maliyesi üzerindeki etkilerin yanı sıra, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerin desteklenmesinin önemi vurgulandı. Çözümün ancak tüm ülkelerin iş birliği ve eşit bir mücadele anlayışı içinde olabileceği ve bu dönüşümün insan refahına dayalı bir ilkeye oturtulması gerektiği öğütlenerek dile getirildi. Konferans, iklim değişikliğine karşı küresel dayanışma ihtiyacını bir kez daha ortaya koydu. ODAK ÖZEL HABER: NURBANU SOY\TUĞBA ÖZKAN

Editör: Nurbanu Soy