Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“YAPAY ZEKA İLK BEYAZ YAKALILARI ETKİLEYECEK”

“Metaverse ve Yapay Zeka ile Gelecek”  konulu sunumunda Metaverse evreninin yakın gelecekte tüm sektörleri etkileyeceğini kaydeden Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak, Metaverse evrenlerinin İnternet, Web 3.0, XR (VR, AR, MR), Blockchain ve Yapay Zeka unsurlarından oluştuğunu söyledi. Yapay zeka ile birlikte ilk önce beyaz yakalıların daha sonra ise mavi yakalıların işsiz kalacağını ifade eden Koçak, “İlk beyaz yakalılar aç kalacak daha sonra ise mavi yakalılar aç kalacak. Aç kalmak istemiyorsanız, işsiz kalmak istemiyorsanız, ne yaparsanız yapın geceniz gündüzünüz teknoloji olsun. Tabi bunu kendi iş alanınızda branşınız ne olursa olsun hayra kullanmak zorundasınız. Hangi alanda olursanız olun bundan sonra yol arkadaşınız yapay zeka. Buna göre kendinizi şimdiden örgütlemeniz lazım. Bizim yazılım firmamızda şu an Junior ve Junior Plus’a ihtiyaç kalmadı. Senior’a ihtiyacımız var. Çünkü üretken yapay zeka istediğimiz her şeyi kusursuz bir şekilde yazıyor” diye konuştu.

“İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA TÜRKİYE DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE”

Pandemiyle birlikte teknolojide büyük değişimler ve gelişmelerin olmaya başladığını ve insanların dijital ve sosyal alanlara çekildiğini dile getiren Koçak,  “Bununla birlikte internet ve sosyal medya kullanımı zirve yaptı. Bugün dünyada 5 milyar internet kullanıcısı, 4 milyar 750 bin sosyal medya kullanıcısı var. Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 70 milyon, sosyal medya kullanıcısı ise 69 milyondur. 85 milyonun 15 milyonu 0-5 yaş gurubudur. Türklerin sosyal medya hesabı ortalama 4 tanedir. Dünyada internet kullanım süresi 7,5 saat, Türkler 8 saat, dünyada sosyal medya kullanma zaman ortalaması 2,5 saat, Türkler de ise 3 saattir” dedi.

Metaverse evrenlerinin İnternet, Web 3.0, XR (VR, AR, MR), Blockchain ve Yapay Zeka unsurlarından oluştuğunu belirten Koçak, eğitim, sosyal, eğlence, turizm, spor, iş dünyası, sanayi, finans ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda Metaverse kullanımıyla ilgili örnekler aktardı. Metaverse kavramının, 2021 yılının ekim ayında Mark Zuckerberg tarafından dünyaya açıklandığını belirten Koçak, 2030 yılına dair Citibank’ın raporunu paylaşarak, “2030 yılında VR cihazlarının sayısı yaklaşık olarak 900 milyon ile 1 milyar arasına gelecek. Ekonomik büyüklük ise 1-2 trilyon dolar arasında olacak. 2030 yılında Metaverse’ün ekonomik değeri 8-13 trilyon dolar arası olacak. Geçen sene dünyanın işlem hacmi 107 trilyon dolardı. Çok büyük değerden bahsediyorum. Bu Metaverse’i anlamak durumundayız. 2030 yılında yapay zekanın ön görülen ekonomik değeri ise 16-21 trilyon arası olacak” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM VE SAĞLIK METAVERSE İLE YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Koçak,  Metaverse evreninde, öğrencilerin oturdukları yerden dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alabileceklerini ifade etti. Koçak, “oyunlaştırılmış” ve hologram üzerinden eğitim sistemi ile yeni jenerasyona yönelik “Metaverse Kampüs” ortamının oluşturulma çalışmalarının yapıldığını belirtti. Koçak, sağlık sisteminde de Metaverse evreninde uygulanacak uzaktan ameliyat sistemleri ile uzman hekimlerin bulundukları konumdan dünyanın her yerine hizmet edebileceklerini de vurguladı.

YAPAY ZEKA, “İNSANIN ZEKİ ÇOCUĞU”

Metaverse ve yapay zekâ üzerine yaptığı çalışmaları, yazılım teknolojileri ihraç eden firma girişimi hakkında bilgiler veren Taşkın Koçak sunumunda, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) gibi kavramlar odağında yükselen Metaverse’ün tarihini ve nasıl bir deneyim olacağını örneklerle anlattı. Yapay zekâyı ‘insanın zeki çocuğu” olarak tanımlayan Koçak, şunları söyledi:

“Emperyal güçler her zaman bunu bir silah olarak kullanacak ve bununla güç devşirmeye çalışacaklar. Bunun için o yapay zekanın karşısında kendi yapay zekanızı üretmezseniz, kendi algoritmalarınızı, mimarinizi ve tasarımınızı ortaya koyamazsanız sınıfta kalırsınız. Batı ile aramızda donanım noktasında çok büyük fark var ama yazılım konusunda şansımız var. Bu imkanımız var. Bu süreç bizi trans hümanizme götürüyor. Yani ölümsüzlük geliyor. 2045 projesiyle birlikte yapay zekanın zirveye çıkmasıyla birlikte insan bilincini bilgisayar ya da cep telefonuna aktarıyoruz. İnsan bilinci, insandan çok çok daha zeki olarak gelen e-maillere, mesajlara cevap verebileceği için insan gibi konuşacak ve insan gibi davranacak. Ama bir şey daha olacak insan dünyadan gittikten sonra bile yaşayacak.”

Soru cevap bölümünün ardından konferans; Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak’a Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Numan Yöner’in teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.

Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak, “Metaverse ve Yapay Zeka ile Gelecek” konferansı öncesi AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti.  

Kaynak: FADİME ÖZKARAN