Sıcak iklimi sayesinde yaz aylarında yoğun ilgi gören Mersin, altın renkli uzun kumsalları ve deniz keyfiyle ziyaretçilerini bekliyor. Doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de dikkat çeken Mersin, kamp yapmak isteyenler için ideal bir destinasyon.

Ö E R S İ N N N N

Tarih ve Kültürün İzleri: Yumuktepe Höyüğü

Yumuktepe Kazıları

Yumuktepe (Yümüktepe) Höyüğü

Mersin'in kuzeyinde bulunan Yumuktepe Höyüğü, yapılan kazılarda ortaya çıkarılan çok sayıda katman ile dikkat çekmektedir. En eski katmanları M.Ö. 6300'lere kadar uzanan bu höyük, Selçuklu Dönemi'ne kadar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Yumuktepe'den çıkarılan eserler Mersin Müzesi'nde sergilenmektedir.

Mersin'in Simgesi: Kız Kalesi

Kız Kalesi

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan Kız Kalesi, denizin içindeki konumuyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Bizans İmparatoru I. Aleksios tarafından Birinci Haçlı Seferi sonrası inşa edilen kale, haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze Kart sahipleri için ücretsiz olan giriş, kartı olmayanlar için 70 TL’dir.

UNESCO Dünya Mirası: Alahan Manastırı

Alahan Manastırı

Mersin'in Mut ilçesi yakınlarında bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Alahan Manastırı, Göksu Vadisi’ne bakan dik bir yamaca kurulmuştur. Deniz seviyesinden 1200 metre yüksekte bulunan bu manastır, M.Ö. 5. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir ve Mersin’in Ayasofya’sı olarak anılmaktadır. Ziyaretçiler için ücretsizdir.

Doğanın Mucizesi: Cennet ve Cehennem Obrukları

Cennet Ve Cehennem Obrukları

Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Cennet ve Cehennem Obrukları, yer altı sularının kireç tabakasını eritmesi sonucu oluşmuştur. Cennet Obruğu'nun girişinde bir kilise yer almakta olup, Cehennem Obruğu'nun iç bükey kenarları nedeniyle içerisine inilememektedir. Haftanın her günü 08:15-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir ve Müze Kart sahipleri için ücretsizdir, diğer ziyaretçiler için 290 TL’dir.

Tarihin Derinlikleri: Mersin Müzesi

Mersin Müzesi

Yenişehir ilçesinde yer alan Mersin Müzesi, Yumuktepe, Soli-Pompeipolis, Elaiussa-Sebaste antik kentlerinden çıkarılan eserleri sergilemektedir. Haftanın her günü 08:30-17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabilir, kartı olmayanlar için giriş ücreti 75 TL’dir.

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi

Mersin merkezde, Akdeniz ilçesinde bulunan Atatürk Evi Müzesi, Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın 1925 yılında kaldığı konak olarak bilinmektedir. Ziyaret saatleri 08:00-17:00 arasında olup, ücretsiz olarak gezilebilmektedir.

Doğal Güzellikler: Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi

Mut ilçesinde yer alan Yerköprü Şelalesi, 2011 yılında Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan şelale, doğallığını koruyan sarkıtlar ve bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir.

Eşsiz Bir Mağara: Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası

Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası

Mersin'in Aydıncık ilçesinde bulunan Aynalıgöl Mağarası, 2021 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. İçerisindeki damlataş oluşumları ve denize bakan girişiyle ziyaretçilerini büyülemektedir.

Deniz ve Alışveriş: Mersin Marina

Mersin Marina

Mersin merkezde yer alan marina, denize paralel uzanan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunmaktadır. Alışveriş merkezinde ünlü markalar ve çeşitli restoranlar bulunmaktadır.

Deniz Tarihi: Mersin Deniz Müzesi

Mersin Deniz Müzesi

Yenişehir ilçesinde yer alan Mersin Deniz Müzesi, Türk deniz savaşlarının tarihini anlatan beş yüzden fazla nesneyi sergilemektedir. Müze Kart geçerli değildir, giriş ücreti 60 TL’dir ve pazartesi ve salı günleri kapalıdır.

Tarihi Şehir: Tarsus

T A R S U S

Mersin'in doğusundaki Tarsus ilçesi, köklü bir uygarlık geçmişine sahiptir. Aziz Pavlus Kuyusu ve Anıt Müzesi, Yedi Uyurlar Mağarası, Tarsus Şelalesi ve daha birçok tarihi mekân ziyaretçilerini beklemektedir.

TV3’ün yayın hayatına geçeceği tarih belli oldu! TV3’ün yayın hayatına geçeceği tarih belli oldu!

Aziz Pavlus Kuyusu ve Anıt Müzesi

Aziz Pavlus Kuyusu Ve Anıt Müzesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Aziz Pavlus Kuyusu ve Anıt Müzesi, il merkezine 58 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Ziyaret saatleri 08:00-17:00 arasında olup, Müze Kart sahipleri ücretsiz giriş yapabilir.

Efsanevi Mağara: Yedi Uyurlar Mağarası (Ashab-ı Kehf)

Yedi Uyurlar Mağarası (Ashab I Kehf)

Tarsus'un kuzeyinde yer alan Yedi Uyurlar Mağarası, Müslüman ve Hıristiyanlarca kutsal kabul edilmektedir. Kuran-ı Kerim’in Kehf Suresi’nde de bahsedilen bu mağara, inanç turizmi açısından önemli bir yerdir.

Mersin, doğal ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Gezilecek yerlerin çeşitliliği ve zenginliği, Mersin’i keşfetmek için pek çok neden sunuyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN