Dr. Mehmet Bozkuş'un Analizi
Orta Doğu'da yeni gelişmeler İran ,Gazze, Lübnan ve Yemen'de Husiler üzerinden bölgede oluşacak stratejik noktaların vurulacagi bir dönem başladı Husilerin İsrail'in içlerini vurmasınin cevaplarını karşılıklı olarak görmekteyiz. 2200 Km Yemen ve 1600 Km mesafede İran'a karşı yeni çatışmaları göreceğiz. Bu durum İsrail'in vurma uzaklıkları gözetmeden ABD destekli bölgede her noktayı vurabiliriz açıklaması ile bütün bölge ülkelerini açıktan tehdit ettiği sonucunu görmekteyiz.
Yemen'de ki yönetimi sözde ABD yönetimi tarafından terör örgütü olarak görülmesi ve en stratejik limanı vurulan Yemen'in en sert cevabı vereceği görülmektedir. Sudan'da kurulacak stratejik tesislerin tamamlanmasından sonra İsrail'in yeni saldırı hedefi olacaktır. İsrail'in Lübnan'da Litali Nehrine kadar güvenli bölgeleri oluşturulduğu görülmektedir. İran için uluslararası alandaki en büyük gücü Lübnan'daki Hizbullah gücü bir prestij olarak yerini almış durumdadır. İran'ın uluslararası arenada pazarlık için kullanım alanı Lübnan olarak mı ortaya çıkmaktadır sorularının cevabını İran'ın yeni dönemde uluslararası alanda yeni politikaları belirleyecek gibi gözükmektedir. İran seçimlerine katılım oranının çok az olacağını gören dini lider Ali Hamaney'in stratejik akıl ile reformist adayı saha sürmesi ile seçimlere katılım yükselmiş ve yönetim meşru yapısı destek bulmuştur. Meşrutiyet ve seçimlere katılım azlığının önüne geçilmiştir. İran İsrail çatışmalarının Gazze , Suriye sonrası Lübnan ile yeniden ortaya çıktığı görülmektedir. İran'ı hedef gösteren Netanyahu Lübnan üzerinden pazarliklara cevap vermektedir. İran'ın Suriye'de kurmaya başladığı iki deniz üssü ile İsrail'in Lazkiye ve Tartus vurması ile Akdeniz'de İran deniz kuvvetlerini göreceğiz. Suriye'de Esad yönetimine verdiği desteğin karşılığı olarak İran milyarlarca dolar tutan alacaklarına karşılık olarak diğer zenginliklerine dahil olmak üzere hak istemektedir. Bu durum İsrail'i ve Rusya'yı son derece rahatsız etmekte olup Türkiye içinde büyük riskler içermektedir. Lübnan üzerinden İsrail Suriye Rusya hesaplaşmasınin uygulama merkezî olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye bu duruma karşı Lübnan halkının yanında yer alarak cevap verirken İsrail ise ABD ve Fransa destekli sahada cevap vermektedir. Lübnan'ın Akdeniz'de bulunan enerji yataklarının kullanım hakkıda dahil olmak üzere Fransa ve ABD'nin etkisi görüldüğünde
Hizbullah'ın Lübnan için nasıl bir strateji izleyecek İran sorularını gündeme getirmektedir. İsrail Başbakanı Netanyahu, Mısır ile Gazze arasında olan sınır şeridi Philadelphia (Salahaddin) Koridoru'nun kendi kontrolleri altında olmasını isterken Mısır bu konuda Tel Aviv’le iş birliği yapmaktan kaçınıyor. İsrail'in bu gece oluşacak saldırılara yeniden cevap vermesi ile S.Arabistan en büyük risk alanı olarak görülmektedir. Kızıldeniz başta olmak üzere artık Orta Doğu'da hiç bir bölge güvenli olarak kalmayacaktır. Gazze ile işgale devam eden Batı Şeriayi tamamen ilhak eden İsrail için topyekûn savaşa İran ile başlayacak sorularını gündeme getirmektedir. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki pençe kilit operasyonu ile kiliti kapatma noktasına gelmesi ve Suriye'de terör odaklarının bir an önce gerekli hamleyi yapmasıyla hem İran'ın hem İsrail'in hemde Batı'nın bütün planlarının bozulması anlamına gelmektedir.