BDDK’nın aldığı karara göre, bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşlar, mevcut borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Bu yapılandırma sayesinde, borcunu ödemekte zorlananlar, yeni koşullarla daha kolay ödeme yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, borç yapılandırma işlemleri Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle resmileşti.

FAİZ ORANLARI VE TAKSİTLENDİRME ŞARTLARI

TCMB, kredi kartı yapılandırmalarında kullanılacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirledi. Yapılandırılan kredi kartı borcunun aylık taksit tutarı, mevcut kart limitine göre belirlenen asgari ödeme tutarına eklenecek. Yani, 60 bin TL'lik kredi kartı limiti olan bir kullanıcının her aya düşen taksit miktarı, bu limitin asgari ödeme tutarıyla birlikte ödenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden, ilgili kartın limiti artırılamayacak.

İHTİYAÇ KREDİSİ BORÇLARINDA 60 AY YAPILANDIRMA

İhtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar için de 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Kredi anaparası ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşanması durumunda, borçlular ilave kredi almadan mevcut borçlarını yapılandırabilecekler. Bu yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen borçluların, borcun gecikmesinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yapmaları gerekiyor.

ASGARİ ÖDEME ORANLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında da güncelleme yaptı. 50 bin TL ve altındaki kredi kartı borçları için asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak uygulanırken, 50 bin TL üzerindeki borçlar için bu oran yüzde 40 olacak. Yeni oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.

Rojin'in Ön Otopsi Raporu Belli Oldu Rojin'in Ön Otopsi Raporu Belli Oldu

KREDİ KARTLARINA UYGULANAN FAİZ ORANLARI YENİLENDİ

BDDK ve TCMB’nin aldığı kararla, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranları da değiştirildi. Bu oranlar, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılık gösterecek. Dönem borcu 25 bin TL’nin altında olan kredi kartları için faiz oranı yüzde 3,50 olarak belirlenirken, 25 bin TL ile 150 bin TL arasında olanlar için yüzde 4,25, 150 bin TL ve üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 olarak uygulanacak.

YAPILANDIRMA SÜRECİ NASIL OLACAK?

Kredi kartı borçlarının yapılandırılması için bankaya başvuranların, TC kimlik numarası yazılı kimlik belgeleri ve çalışanlarsa maaş bordrolarını yanlarında getirmeleri gerekiyor. Yapılandırma işlemleri, borcun bulunduğu bankalar tarafından gerçekleştirilecek. Bu kapsamda yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyenlerin, 1 Kasım itibarıyla bankalarına başvurarak borçlarını yapılandırabilecekleri bildirildi.  

Kaynak: GAMZE KOÇAK