Kış mevsimi kendini iyice hissettrmeye başlarken doğalgaz faturaları da yükselmeye başladı. Kombilerini çalıştırmayarak komşularının elektrik faturalarını artıranlara kötü haber! Avukat Kenan Demirezen, konuya ilişkin önemli bilgiler paylaşırken ısınma ihtiyacını karşılayamayan komşulardan fatura farkının mahkemeye taşınabileceğini açıklıyor. Bu durum, doğalgaz faturası ödemek zorunda kalan vatandaşlara yönelik yeni bir hukuki sürecin başlamasına neden olabilir.

DOĞALGAZ FATURANIZ ARTARSA, FARKI KOMŞUNUZDAN TALEP EDEBİLİRSİNİZ

Kenan Demirezen, doğalgaz faturasının yüksek gelmesi halinde komşuların hukuki süreç başlatabileceklerini söyleyerek açıklamasında “Vatandaşlar 1.000 lira doğalgaz faturası öderken, 1.500 lira yüksek gelmesi durumunda ise bu rakam artıyor. Kombiyi çalıştırmayan komşu yüzünden bu rakam artıyor. O zaman doğalgaz faturası 2.000 lira, 3.000 lira, 5.000 lira vs. gelebiliyor. Doğalgaz faturasının artması halinde kişi, mahkemeye başvurarak komşusunun bu farkı ödemesini isteyebilir.” ifadelerini kullandı.

KOMBİYİ AÇMAYAN KOMŞU İÇİN AÇILAN DAVA

Kombisini kapatana rekor ceza

Avukat Demirezen, açıklamasının devamında Kat Mülkiyeti Kanunu 18. maddesi ile birlikte Medeni Kanun’da 2. ve 3. maddelerine değinerek, tüm komşuların iyi niyetli ve dürüstlük kuralları çerçevesinde hareket etmelerini söyledi. Komşuların, dairelerini ve aynı zamanda rtak alanlarını kullanırken diğer komşularını rahatsız etmekten kaçınmaları zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde komşuların bu tür davranışları Kat Mülkiyeti Kanunu 33. maddesinin ihlali olarak değerlendirilebilir. Bu durum, anlaşma şartları gereği yargısal müdahaleyi gerektirecek bir duruma dönüşebilir.

ZARAR KALICI BİR ŞEKİLDE OLUŞMUŞSA TAZMİNAT TALEP EDİLEBİLİR

Avukat Demirezen, “Bir kişi doğalgaz yakmadığı bir durumda ise veya başka bir şekilde zarar görmüş veya üzülmüşse, bu zararlarını tazmin etmek için dava açabilir. Bir komşunun diğer komşusuna kasten zarar vermesi halinde tazminat ödemek zorunda kalacağı açıkça belirtilmelidir.” diye konuştu.

Avukat Demirezen, komşularının kombiyi yakmadığını fark eden apartman sakinlerine, kat mülkiyeti kanunu çerçevesinde ilk olarak yönetime başvuru yaparak söz konusu durumu bildirmelerini öneriyor. Uzman isim, en etkili çözümün mahkemeye giderek hakimin davaya müdahil olmasını istemek olduğunu da aktardı. Bu süreçte hasarın tespit edilmesi ve komşunun suçlu bulunması durumunda komşunun hasarı onarmak zorunda kalacağında sözlerine ekledi.

2025 yılı yeni düzenlemeleri resmen başladı! Elektrik faturalarından kuyumculuk işlemlerine hepsi değişti! 2025 yılı yeni düzenlemeleri resmen başladı! Elektrik faturalarından kuyumculuk işlemlerine hepsi değişti!

Bu haber özellikle kış mevsiminde artan doğalgaz faturaları ile komşuluk ilişkilerinin arasındaki önemli bir tartışmayı alevlendirdi. Kombiyi çalıştırmayarak başka komşunun faturasını artıranların artık sorumlu tutulabileceği bir dönem açılıyor. Bu hem insanların tasarruf etmesine yardımcı oluyor hem de onları iyi komşuluk ilişkilerini eskisine oranla daha dikkatli uygulamaya teşvik ediyor.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN