Ekonomi

KOBİ’lerimize yeni bir yük daha getirmemeli

Abone Ol

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2024 yılı Haziran Ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası’nın geçtiğimiz ayki faaliyetlerinden bahseden Serteser, ATSO KOBİ Akademisi olarak dört farklı üye eğitimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Serteser, ‘’Yaşam boyu eğitimin önemini bildiğimiz için eğitim faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sizlerin ve çalışanlarınızın bu eğitimlere yoğun katılım göstermesini hassasiyetle istirham ediyorum’’ dedi.

GEÇMİŞ AYIN RAPORU

Geçtiğimiz ay içerisinde Oda olarak bir proje daha kazandıklarını söyleyen Serteser, ‘’Mermer sektöründe uyguladığımız ‘Mermer Sektörü Dünyanın Her Yerinde’ projesine ek olarak yumurta sektörü için de ‘Yumurta Sektörü Kabuğunu Kırıyor’ projesini kazandık. Yüzde 75 hibe oranı ile 36 aylık süre zarfında 79 Milyon TL’ye kadar desteği sektörümüze kazandırmış olduk. Projenin gerçekleşmesinde emek harcayan komite üyelerimiz ve Oda personelimize teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

Konuşmasında gündemde yaşanan politika faizlerine de değinen Serteser, ‘’Merkez Bankası politika faizini, beklentiler doğrultusunda yüzde 50’de sabit bıraktı. Birazdan da bahsedeceğim üzere, enflasyonda tepe noktayı görüp, dezenflasyon sürecine gireceğimiz dönemde beklendiği gibi faiz oranı sabit tutuldu. Dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan birisi olan Fitch Ratings Türk bankacılık sektörünün görünümünü nötr’den, gelişme gösteriyor olarak revize etti’’ ifadelerini kullandı.

DIŞ BORÇLANMA MALİYETİ AZALDI

Dış piyasalarda Türkiye’nin güveninin arttığını söyleyen Serteser, ülkelerin risk primini gösteren CDS son 4 yılın en düşük seviyesinde olduğunu kaydetti.

Serteser, ‘’Son bir yılda risk primindeki iyileşme gelişmekte olan ülkelerde ortalama 50 baz puan iken ülkemizde bu rakam 342 baz puan oldu. Yani önceki yıl aynı dönemde 601’ken, bu yıl 259,2 baz puan olarak gerçekleşti. Düşen risk primi hem kamunun hem de özel sektörün dış borçlanma maliyetini azaltırken dış finansmana erişimi de kolaylaştırıyor’’ dedi.

DEZENFLASYON SÜRECİNE BAŞARIYLA ULAŞILACAK

Fiyat artış hızının kontrol altına alınması anlamına gelen dezenflasyon hükümet programının ana hedefi durumunda olduğunu belirten Serteser, ‘’Kuralları olan, öngörülebilir ekonomi programı başarıya ulaştıkça güven de artacak ve portföy tercihleri TL’ye yönelecek ve ülkemize kaynak girişi hızlanacak. Program olumlu neticeler vermeye başladıkça uluslararası sermaye girişinin vadesi de uzayacak. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek “En Kötüsü Geride Kaldı” ifadesi ile Mayıs ayında geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi gördüğümüzü ifade etti. Geçiş döneminin böylece tamamlandığını belirten Şimşek dezenflasyon sürecine girdiğimizi söyledi. Dezenflasyon öngören piyasada yıllık enflasyon, Mayıs ayı itibari ile 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 olarak bekleniyor. Mali disiplin korunarak dezenflasyon sürecine başarıyla ulaşılabileceğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

BU DURUMDAN HIZLICA KURTULMAK GEREKİYOR

Serteser, merkez Bankasının brüt rezervleri 44 milyar dolar artarak 142 Milyar dolara ulaştığını, Swap hariç net rezervlerin de pozitife döndüğünü söyledi.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoku 1.2 Trilyon TL azaldığını söyleyen Serteser, şu anda stokta 2 Trilyon 098 Milyar TL bulunduğunu kaydetti. TL mevduatının toplam içindeki payının 16,2 puan arttığını da sözlerine ekleyen Serteser, ‘’KKM stoku kademeli olarak azalıyor, fakat en hızlı şekilde bu durumdan da kurtulmak gerekiyor’’ dedi.

‘KOBİ’LERİMİZE YENİ BİR YÜK DAHA GETİRMEMELİDİR’

Serteser son olarak, ‘’Hep söylediğimiz gibi yapısal dönüşüm kararlı, programlı ve öngörülebilir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Sanayi politikamızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Treni kaçırmamak için ikiz dönüşüme hız vermeliyiz. Yatırım ortamını daha iyi duruma getirerek uluslararası doğrudan yatırımları artırmalıyız. Sonuç olarak bahsetmiş olduğum rakamlardaki iyileşmenin piyasaya da en kısa sürede yansımasını bekliyoruz. Evet kat edecek yolumuz var, fakat yolu hızlı kat edip, iş dünyamızın daha rahat çalışabileceği ortamı bir an önce oluşturmalıyız. Bunun yanında, malumunuz olduğu üzere ülkemizde işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ; bu durum göz önüne alınarak, bu süreçte Devletimiz, KOBİ’lerin finansmana erişimi için destek mekanizmaları oluşturması da gerekmekte. Tabi bunun yanında son günlerde sıkça konuşulan bir diğer konu ise yeni vergi paketi. Çıkacak vergi paketi, finansmana erişimde güçlük çeken KOBİ’lerimize yeni bir yük daha getirmemelidir’’ ifadelerini kullandı.