Şanlıurfa’da yöresel ürünlerin tanıtımına yardımcı olan Hatice Çetin, son yıllarda unutulmaya yüz tutan ürünleri yeniden gündeme getirdi. Yetiştirdiği siyah mısıra odaklanan Çetin, besleyici değeri yüksek ve sağlıklı yaşam tarzını destekleyen antioksidanlar içeren bu ürünün tanıtımını yapmak konusunda oldukça istekli.
“Sağlıklı beslenme konusunun yükselen yıldızı”
Hatice Çetin, siyah mısır hakkında yaptığı yorumunda bu ürünün geleneksel mısır çeşitlerine göre verimi daha az olmasına rağmen besin değerinin öne çıktığını söyledi. “Siyah mısır diğer mısır türleri ile aynı besin değerine sahiptir.” fiyen Çetin, mısırın genetik olarak doğal ve işlenmemiş olduğunu vurguladı ve “Bir avuç mısır yerine bir tane siyah mısırdan yerseniz aynı miktarda besin alırsınız” diyor.
“Verimi düşük ama besleyici”
Kilosu 200 TL’den satılıyor... Meğer sarısı değil en faydalısı buymuş
Konya Akşehir’de özel tohumlarla yetiştirilen siyah mısırın verimi diğer mısır türlerine göre çok daha düşüktür. Hatice Çetin, bunula ilgili olarak da “Çiftçiler 4-5 ton başka mısır hasat ediyor ama siyah mısırdan ancak 100-200 kg alabiliyorlar. Bundan dolayı çiftçilerimiz bu tohumları ekmeyi bıraktı” diye açıklıyor. Çetin ayrıca köylülerin kendi tüketimlerine yönelik siyah mısır yetiştirmeye devam ettiklerini de sözlerine ekledi.
SİYAH MISIR FAYDALARI
Hatice Çetin, konuşmasının devamında siyah mısırın sağlığa faydaları hakkında bazı bilgiler verirken “Siyah mısır, antioksidanlar içerdiği için sağlıklı bir besindir. Bu mısır, vitamin açısından zengindir, bu hem besinlerin emilimini arttırır hem de genel sağlığınıza olumlu etki eder.” ifadelerini kullandı.
Verimi düşük olmasına rağmen besin değeriyle dikkat çeken siyah mısır, Hatice Çetin’in çalışmalarıyla ata tohumu tekrar değer kazanmaya başlıyor. “Bu tohumların ve mısırın çoğaltılması için çok emek verdim” diyen Çetin, gelecek nesillere aktarılacak olan bu siyah mısırın Şanlıurfa’da ekimine devam ettiğini sözlerine ekledi.