Güncel

Kestaneyi pişirmeden yersek ne olur?

Kestane, bol miktarda vitamin ve mineral içeren, besin değeri yüksek besinlerden biridir. Peki kestanenin faydaları ve zararları nelerdir? Bu ne işe yarıyor? Kestane nasıl tüketilmelidir? Detaylar burada…

Abone Ol

Kestane kış aylarının popüler lezzetidir. Kış geldiğinde dışarıda kebap olarak satılan kestane hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de soğuk havalarda enerji veriyor. Her yaştan insanın severek tükettiği kestanenin pek çok faydası bulunmaktadır.

KESTANE FAYDALARI?

Kestane faydaları saymakla bitmez. Kestane faydaları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;

·         Kestanenin lif oranı çok yüksektir. Bu sayede kestane tüketenler uzun süre tokluk hissini muhafaza ederler.

·         Kestane kişiye tokluk hissi verirken kan şekerinin yükselmesine neden olmaz.

·         Kestanede önemli karbonhidratlar bulunduğunda yiyene enerji ve mutluluk verir.

·         Düzenli kestane tüketen kişilerde kansızlık problemi son bulmaktadır.

·         Demir eksikliği sorunu olanların kestaneyi sık olarak tüketmesi faydalıdır.

·         Kestanede bulunan önemli miktardaki fosfor ve magnezyum kemiğin metabolizmasının desteklenmesini sağlar.

NE İŞE YARAR?

Yorgunluğa iyi gelir

Yoğun efor sonrasında yorgunluğa son derecede iyi gelmektedir. Kestane yoğun miktarda enerji içermektedir. Enerji içerdiğinden dolayı yorgunluğun da geçmesini sağlar. Kestaneyi düzenli tükettiğiniz takdirde yorgunluk gibi şikayetleri yaşamazsınız.

Basura iyi gelir

Kestanenin bir diğer faydası da basura iyi gelmesidir. Basur hastaları için kestane son derecede iyi gelmektedir. Basur şikayetleriniz varsa eğer düzenli olarak kestane tüketebilirsiniz.

KESTANE ZARARLARI?

Kestane vücuda sayısız faydalar sağlarken aşırı tüketildiğinde kestane zararları da ortaya çıkabilmektedir. Kestane zararları kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber yine de kestanenin aşırı tüketimi tavsiye edilmez. Çünkü kestane fazla tüketildiğinde hazım sorunlarına neden olabilmektedir. Şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanların kestaneyi belli bir limitte tüketmesi gerekmektedir. Aşırı tüketiminde ciddi sorunlar yaşayabilirler. Fazla kestane tüketen kişilerde zamanla damar sertliği sorunu oluşabildiğinden tüketimi sınırlı tutmak önemlidir. Kalp ve damar sistemi aşırı kestane tüketiminden zarar görebilir.

KESTANE HAMİLELİKTE FAYDALI MI?

Kestane her yaştan ve dönemde kişiye faydalı olduğu için pek çok kişi kestane hamilelikte faydalı mı diye düşünmektedir. Hamilelikte kestane tüketimi limiti aşmamak kaydıyla oldukça faydalıdır. Çünkü kestanenin içinde bulunan mineral ve vitaminler hem anne adayının hem de bebeğin bağışıklık sistemine destek olurken bebeğin gelişimini de desteklemektedir. Hamilelikte pek çok kadının kâbusu olan bacak, kol ve ayaklarda oluşan şişkinlikler kestane tüketimiyle son bulabilir.

KESTANE NASIL TÜKETİLMELİ?

Kestaneyi dilerseniz çiğ bir şekilde dilerseniz de pişirerek tüketmeniz gerekmektedir. Kestane en faydalı yiyeceklerden bir tanesi olduğundan pişirerek tüketmeniz daha çok önerilmektedir.

GÜNDE KAÇ TANE KESTANE YENMELİ?

Kestane oldukça kalorili bir besindir ve bu nedenle günde kaç tane kestane yenmeli diye düşünülmelidir. Günlük önerilen kestane miktarının aşılmaması oldukça önemlidir. Günde yaklaşık on adet kestane tüketimi idealdir. Daha fazla tüketimi kilo alınmasına neden olabilir. >>TUĞBA ÖZKAN