KAYGILI BAĞLANMA NEDİR?

Kaygılı bağlanma, bireyin ilişkilerinde sürekli reddedilme ve terk edilme korkusu yaşamasıyla karakterize bir bağlanma stilidir. Bu durum, genellikle çocukluk dönemindeki güvensiz ilişkilerden kaynaklanır ve yetişkinlikte de devam eder.

KAYGILI BAĞLANMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kaygılı bağlanmanın birçok farklı belirtileri olabilir. En önemli belirtiler kişinin ilişkilerinde sürekli terk edilme endişe yaşaması, reddedilme korkusu yaşadığını gösteren duygusal ve davranışsal hareketlerdir.

Soğuk hava eklem ağrılarını tetikliyor! Soğuk hava eklem ağrılarını tetikliyor!

Kaygılı bağlanma belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

İlişkileri ile ilgili kaygılanmak ve her zaman haber almak isterler. Bu kişiler partnerlerinin nerede olduklarını, ne yaptıklarını, kimlerle takıldıklarını hep merak ederler. Partnerlerinden haber alamazlarsa kaygılanıp, endişeli olurlar. Karşısındaki kişinin her hareketini takip edip yorumlamaya çalışırlar.

Partnerlerine gereğinden fazla bir şekilde hem duygusal hem de fiziksel olarak yakın olmaya çalışırlar. Partnerlerine bağımlı olurlar. Sürekli partnerlerinin ilgisini isterler. Bu ilgi için kendilerini değiştirmeye bile çalışabilirler.

İlişkilerinde gerçekçi olmayan tehditlere odaklanırlar. Bu kişiler ilişkilerinde sürekli bir tehdit varmış gibi davranırlar. Karşılarındaki kişinin en ufak bir değişik davranışlarında ilişkinin bitebileceği korkusunu yaşarlar.

Kendileri dahil öfkeli olurlar. Kaygılı bağlanma yaşayan kişiler ilişkilerinde duygusal dalgalanmalar yaşarlar. Yeterli güvence alamazlarsa kıskançlık, kızgınlık ya da üzüntü hissedebilirler. Kendilerini yetersiz hissederler ve düşük benlik saygısı hissederler.

Sürekli karşı tarafın güvencesine ihtiyaç duyarlar

Bir çocuk, özellikle annesiyle duygusal bağ kurmakta problem yaşarsa, bu genel olarak güvensizlik duygusunun tetiklenmesine yol açabilir. Bu güvensizlik duygusunun, ikili işlere yansıması da kaçınılmaz olacaktır. Kimi zaman kendisini kaygılı bağlanma olarak gösteren bu durum, zamanla güvenli bağlanma stiline dönüşebilir. Dr. Akilah Reynolds da çocukluk döneminde yaşanan terk edilme ve yetersiz hissettirilme gibi duyguların, kaygılı bağlanmaya yol açabileceğini belirtiyor. Kaygılı kişi, terk edilme korkusuyla, partnerinin ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önünde görür. Reynolds, kaygılı bağlanma stilini düzeltmenin ilk adımının belirtileri tanımak olduğunu söylüyor. Kaygılı bağlanma belirtileri arasında yalnız kalma düşüncesinden yoğun rahatsızlık, başkalarının ihtiyaçlarını kendinden üstün tutmak, düşük öz saygı, reddedilme korkusu, sevgiye layık olmama hissi, kıskançlık ve güvensizlik gibi olumsuz duygular barındırma, başkalarının duygularına karşı aşırı hassas olma ve sınır koymada güçlük çekme gibi belirtiler yer alıyor.

KAYGILI BAĞLANMA TEDAVİSİ

Bireyin ilişkilerindeki bağlanma ve kaygı problemlerini gidermeye çalıştığı bir psikolojik destektir. Tedavide kişinin bağlanma tarzını, kaygısını, ilişklerindeki güvensizliği gibi durumları ortaya çıkarır ve değiştirmeye çalışırlar. Kişinin farkındalık kazanıp, iletişim becerilerini geliştirmesi sağlanır. Travmalarının incelenir.

Empatiyi, kendine şefkati, sınır koymayı öğrenmesi gibi durumlar ile ilgili kişiye yardımcı olunur. Böylece kişi daha güvenli ve sağlıklı bir bağlanma stili kazanmaya çalışır. Kaygılı bağlanma tedavi yöntemleri için bireysel psikoterapi ya da çift terapisi uygulanabilir.

Kaygılı bağlanma stilinden güvenli bağlanma stiline dönüşüm yaşamak mümkün ancak bu noktada kesinlikle bir uzmana danışılmasında fayda var.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ