Zirvede Türk tarafı, bölgesel stratejik iş birliği vizyonunu hayata geçirmek istediğini vurgulayarak, bölgenin güvenliği, istikrarı ve refahının bölge ülkelerinin ortak işbirliği projelerine imza atmasıyla ve müşterek sorunlara çözüm aramaya başlamasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.
Irak'ın, bölgede güven, istikrar ve refahın sağlanması hususunda "resmin en önemli parçalarından biri" olduğuna işaret eden Türk tarafı, Irakla ilişkilerin en kritik özelliğinin "ülkelerin birinde herhangi bir alanda yaşanan bir gelişmenin diğer ülkeyi de doğrudan etkileyebilmesi" olduğuna dikkati çekti.
Türk tarafı, Irak ile ortak gündemdeki konuların ekseriyetinde olumlu yönde ilerleme sağlandığının altını çizerek, işbirliğinin artırılması, derinleştirilmesi ve kurumsallaştırılması gereken konular olduğunu kaydetti.
Toplantıda söz konusu konuların kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldığı ve ilişkileri derinleştirecek bir yol haritasının hazırlandığını aktaran Türk tarafı, belirlenen yol haritasının Dışişleri Bakanlıkları eşgüdümünde ilgili kurumlarla takip ve tatbik edileceğini bildirdi.
Diplomatik kaynaklar, toplantıda "ilişkileri yıpratan PKK sorununun" ele alındığını belirterek, Irak tarafının da "egemenliklerine meydan okuyan terör örgütünün" topraklarından tasfiye edilmesini istediğini bildirdi.
Türk tarafı, "En fazla bölge halkına zarar veren, başka ülkelerin taşeronu haline dönüşmüş terör örgütüyle mücadelede her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu" vurguladı.