KONUT KAPICILARI YÖNETMELİĞİ 2025
Aşağıda 2025 yılında kapıcı çalıştırmaya yönelik mevcut istihdam kuralları verilmiştir.
Bölüm 1
Amaç, kapsam ve tanım
Amaç ve kapsam
Madde 1 – Yönetmeliğin amacı, kapıcıların hizmet kapsamlarını niteliğine, çalışma saatlerine, haftalık tatillere, ulusal ve genel tatillere, yıllık izin hakkına, bakıcıların konaklamasına ilişkin usulleri ve esasları düzenlemektir.
Madde 2 – Yönetmelik 22 Mayıs 2003 tarihli, 4857 sayılı İş Kanunu 110 uncu maddesine uygun olarak oluşturulmuştur.
Tanımlar
Madde 3 – Bu Yönetmelikte;
Konut Kapıcısı: Ana binanın bakımını, korumasını ve küçük onarımlarını yapan, ortak alanların ve katların, bağımsız bina sakinlerinin mağazalarının bakımını ve temizliğini yapan, güvenliği sağlayan, ısıtmayı açan, temizlik yapan ve bahçe bakımı gibi hizmetler yapan kişi.
İşveren: Apartman sahibi veya ortağı;
Yönetici: İşverenin temsilcisi olarak hareket eden kişi.
İşyeri: Bu, dairenin yanı sıra tüm ayrı alanları, ortak alanları, müştemilatları ve kapıcının çalıştığı tesisleri içerir.
Bölüm 2
Yetki, Görev ve Sorumluluk
Yönetici yetkileri, görev ve sorumlulukları
Madde 4 – Apartman Müdürü, İş Kanunu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması ve hukuki uyuşmazlıklarda işverenin temsilcisidir. Yöneticilerin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları şöyle sıralanmıştır:
a) İş akdinin ve toplu sözleşmelerin yapılması, değiştirilmesi ve feshedilmesi ancak işverenin yazılı izin vermesi halinde;
b) Merkezi ısıtmalı yurtlarda taşıyıcılar için ısınma belgesinin olup olmadığını kontrol ederek bu belge sahibini işe almak.
c) Kapıcı görevlisi olarak işe başlarken sağlık raporu almak, bu kişiyi işe almak ve yılda bir kez sağlık muayenesini yaptırmak;
d) Yönetimin iş kanunları ve sözleşmelerden kaynaklanan ücret ve tazminat taleplerinin zamanında ve düzenli olarak ödenmesi ile sigorta primlerinin zamanında ödenmesi;
e) Apartman görevlisine sitenin kullanımına ilişkin yazılı teknik bilgi vermek ve sitenin özelliklerine uygun bakımının yapılmasını sağlamak.
f) Kapıcıya tahsis edilen yaşam alanının sağlığa ve yaşamaya uygun olmasını sağlamak;
g) Konut sakinine, kapıcının çalışma şartlarını ve görevlerini belirten bir belge vermek ve bu belgeyi evin girişinde ilgilinin görebileceği bir yere asmak.
h) Yönetici dairesinin boşaltılması gerekiyorsa 634 sayılı Konut Mülkiyeti Kanunu uyarınca idari makamlara konuyla ilgili başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Kapıcının Görevleri ve Sorumlulukları
a) Yöneticinin talimatıyla ısıtıcıyı açma, kaloriferleri ayarlama ve zamanında kapatmak.
b) Hidroforların ve benzer ortamların çalıştırılması.
c) Ana binadaki ortak alan ve tesisleri temiz tutmak, eşya, alet ve teçhizatın düzenli, bakımlı ve çalışır durumda olmasını sağlamak.
d) Kendisine tahsis edilen evi başka amaçlarla kullanmamak, evi korumak, kendisinin veya ailesinin eve verebileceği zarar ve zararları karşılamak.
e) Yöneticinin talimatlarıyla konutun güvenliğini sağlayıcı tedbirleri almak.
f) Hizmetleri zamanında yapmak, çöpleri toplamak, bahçeleri düzenlemek ve bakımını yapmak;
g) Verilen eğitimlere uygun hareket eder ve koruyucu ekipman kullanılması.
h) İş sözleşmesinde veya toplu sözleşmede belirtilen diğer görevleri yapmak.
Bölüm 3
İş Sözleşmesi ile Çalışma Koşulları
İş sözleşmesi
Madde 6 – Kapıcıyla yapılan iş sözleşmesinde. iş sözleşmesinin türü ve işin türü, işverenin ve işyerinin adı ve adresi, kapıcı olarak çalışacak kişinin kimliği, işe giriş tarihi, yapılacak iş, asli ücret ve varsa ek ücretler, nasıl ve ne zaman ücretlerin ödendiği, çalışma saatleri ve molalar, Özel hükümler (varsa), yayınlanma tarihi ve tarafların imzaları.
Çalışma saatleri ve molalar
Madde 7 – Çalışma saatleri normalde haftada 45 saattir. Bu süreç çalışma tarzınıza göre sözleşme ile kısaltılabilir. Ayrıca İş Kanunu’nun 63. maddesinde belirtilen süreler aksatılmadığı sürece yakın iş ilişkisi kurulabilir. Çalışma saatleri bir kapıcının işyerinde geçirdiği saatlerdir. Çalışma günü, kapıcının ikametgahına bağlı işyerindeki çalışma düzenine göre en çok dört saate bölünebilir. Molalar çalışma sürecinden sayılmaz. Çalışma saatleri yaz ve kış mevsimindeki alışkanlıklar ve iklim şartları göz önünde bulundurularak belirlenebilir.
Ücretlerin ödenmesi
Madde 8 – Konut kapıcısı için İş Kanunu hükmü kapsamında ücret ödenmektedir.
Haftalık Tatil
Madde 9 – Hafta tatili, İş Kanunu ve sözleşme hükümleri kapsamında verilir.
Tatil ve Ücreti
Madde 10 – 2429 sayılı Ulusal ve Genel Tatiller Kanununda belirtilen tatillerde kapıcı çalıştırılıp çalıştırılamayacağı toplu sözleşme veya toplu sözleşme ile belirlenir. Bu günün ücreti İş Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca ödenecektir.
Yıllık Ücretli İzin Hakkı
Madde 11 – Kapıcı olarak çalışanlar İş Kanunu hükümleri kapsamın da yıllık ücretli izin hakkına sahiptirler.
Geçici Kapıcı Çalıştırma
Madde 12 – Eğer kapıcınız yıllık izin, hastalık ya da tatil nedeniyle işten ayrılırsa, yerine geçici olarak kapıcı çalıştırılabilir. Geçici kapıcıların ücretleri asgari ücretten az olamaz.
Bölüm 4
Kapıcının Konutu
Madde 13 – Kapıcının kendisine kalacak yer sağlama yükümlülüğü yoktur.
Kapıcının görevinden dolayı bir evin kapıcıya verilmesi halinde, evin 3194 sayılı Şehircilik Kanunu ve belediye imar yönetmeliğinin asgari şartlarını taşıması gerekmektedir. İş sözleşmesi süresi boyunca kapıcıya verilen dairenin kirası alınmayacaktır. Sözleşmede kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su masraflarının tamamını mı yoksa bir kısmını mı karşılayacağı belirtiliyor. Kapıcı dairesinin boşaltılmasında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Ek Hükümlerinin 2. maddesi hükümleri uygulanmaktadır. İş ve toplu sözleşmelerden doğan haklar saklı tutulmaktadır.
Kapıcının Çalışma saatleri
Örnek kapıcı çalışma saatlerinin çizelgesi
İş Kanunu ile yukarıdaki yönetmeliğin esas alınarak kapıcı ile apartman görevlisinin çalışma çizelgesi aşağıdaki gibi belirlenmektedir;
06:00-09:00 arası çalışma zamanı 1
11:00-13:30 arası çalışma zamanı 2
15:00-16:00 arası çalışma zamanı 3
17:00-18:00 arası çalışma zamanı 4