Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, yapılan araştırmaların beslenme, tütün kullanımı ve egzersiz ile kanser arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğunu belirtiyor. Sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığının, zararlı kimyasal maddelerin vücutta kanser yapıcı etkilerini önlenebildiğini paylaşan Eren, kanser riskini azaltmak için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Kanserr

SAĞLIKLI BESLENME VE KANSER İLİŞKİSİ

Derya Eren, mümkün olduğunca doğal, taze ve mevsimine uygun beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılması, kepekli esmer ekmek tercihi, asitli ve gazlı içecek yerine meyve, süt veya ayran seçimi gibi alışkanlıkların kanser riskini azaltmada etkili olduğunu belirtiyor.

Kanser-1

KANSERİ ARTIRAN UNSURLAR

Sigara, tuzlanmış, tütsülenmiş ve yağlı besinlerin fazla tüketimi, radyasyon, fazla yağlı beslenme, bakteri ve virüs enfeksiyonları, yapay kimyasallar, olumsuz çalışma koşulları, yetersiz sebze ve meyve tüketimi ile yetersiz posa alımının kanser riskini artıran unsurlar olduğunu ifade ediyor.

Besin

KANSER RİSKİNİ AZALTAN ALIŞKANLIKLAR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersizin de kanser riskini azaltmada önemli olduğunu vurguluyor. İşte kanser riskini azaltmak için 7 beslenme tavsiyesi:

Yeterli ve dengeli beslenmeli, öğünlerde tüm besin gruplarından yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalı.

Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmeli. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalı.

Rafine tahıllar ve saf şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmeli.

Özellikle yağ içeriği yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk, kuru baklagiller tercih edilmeli.

Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

Kansere karşı tek tip beslenmeden kaçınılmalı. İster doğal ister işlenmiş gıda olsun aşırı tüketim her zaman zarar verir.

Pek çok hastalığın ve kanserin sebebi fazla kaloridir. Bu nedenle sebze ve meyve tüketilmeli, günlük 25-30 dakika yürüyüş yapılmalı, sigaradan uzak durulmalı ve beden kitle indeksinin normal standartlarda yani 18-25 arasında tutulmasına özen gösterilmeli.

Derya Eren, bu önerilere dikkat edilmesinin kanser riskini azaltmada önemli bir adım olduğunu belirterek, sağlıklı bir yaşam tarzının korunmasının önemini vurguluyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN