Güncel

Kakulenin alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmasının nedeni?

Kakule, keskin kokusu ve tadıyla yemek pişirmede sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Çoğunlukla Hindistan, Malezya ve Nepal gibi ülkelerde yetişen kakule, oryantal bir bitki olarak adlandırılıyor. Çay ve kahvede de kullanılabilen kakulenin yemek pişirmede kullanımının yanı sıra birçok faydası da bulunmaktadır. Kakule nedir, nasıl kullanılır, kakulenin zararları ve faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derledi. İşte detaylar…

Abone Ol

Kakule yemeklerin içine çok kullanılır. Yemeklerle birlikte tüketildiğinde mide sorunlarını çözer ve mide ağrılarını giderir. Yemek sonrasında oluşan hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların da üstesinden gelir. Kakule antiseptik özelliğiyle sadece mideyi değil aynı zamanda insan vücudunu da mikroplara karşı korur. Ayrıca hoş kokusuyla ağızda oluşan kötü kokuları da engeller. Kakulenin kalorisi ve besin değeri de oldukça iyidir. Kilo vermek isteyenler kakuleyi tercih edebilir.

KAKULE NEDİR?

Kakule; doğuda Malezya, Hindistan ve Nepal'de sıklıkla yetişen Zencefil familyasına ait bir bitki türüdür. Türkiye'de yetişmeyen bu bitki dünyanın hemen her ülkesinde yemeklerde, kahvelerde ve çaylarda kullanılabiliyor. Özellikle sağlığa faydalarıyla bilinen bitkinin lezzet verici olarak tüketildiği söylenebilir.

KAKULE NASIL KULLANILIR?

Kakule bitkisini kullanmanın birçok farklı yolu vardır. Toz halinde veya bitki olarak tüketilebilen kakule, her alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Yemeklerin lezzetini arttırmak için çoğunlukla toz halinde kullanılır. Ayrıca bitkisel çay veya kahve yapmak için de kullanılabilir.

KAKULE FAYDALARI?

·         Mide sorunlarını çözer.

·         Mide ağrısına iyi gelir

·         Mide bulantısını önler.

·         Hazmı, sindirimi kolaylaştırır.

·         Sindirim sistemini düzenler, bağırsakları çalıştırır.

·         İştahsızlık sorununu çözer.

·         Ağız kokusunu önler.

·         Vücudu mikroplara karşı korur.

·         Akciğerleri korur.

·         Böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar.

·         Böbrekleri temizler ve idrar söktürücüdür.

·         Hafızayı güçlendirir. Zihni açar.

·         Unutkanlık sorununa iyi gelir.

·         Cinsel gücü arttırır.

·         Soğuk algınlığı hastalıklarına karşı iyileşme sürecine yardım eder.

·         Boğazı yumuşatır.

·         Öksürüğü önler.

KAKULENİN CİLDE FAYDALARI?

Kakule bitkisini cilt sağlığı için kullanabilirsiniz. Kakulenin içerisinde uçucu yağlar vardır. Bunlar ciltte oluşan lekeleri temizliyor. Cilt gözeneklerini açarak sivilce, akne oluşumunu engelliyor. Ayrıca cilt dökülmelerine karşı savaşıyor. Bir başka faydası da cildin yaşlanmasını önlüyor. Bu sayede canlı ve parlak bir cilt elde edersiniz.

KAKULE ZAYIFLATIR MI?

Kakule bitkisinin içerisindeki bileşenler zayıflatmaya yardımcı olur. Sindirimi kuvvetlendirerek yediğimiz besinleri kolay sindirmemize yardımcı olur. Bağırsakları temizler ve idrar söktürücü özelliği ile de bilinmektedir. Zayıflamak isteyenler için bir uyarımız olacak. Kakule iştah açıcı özelliği ile de bilinir. Bu yüzden tüketim oranına dikkat etmemiz gerekebilir.

KAKULENİN ZARARLARI NELERDİR?

Kakule bitkisinin bilinen çok önemli yan etkisi bulunmaz. Ancak kakule tüketilmeden önce uzmanlara danışılması gerekebilir. Özellikle çeşitli alerjik rahatsızlığı olanlar ve ağır hastalıkları bulunanların uzmanlara danışmadan tüketmeleri önerilmez.

Bununla birlikte, her gün kakule tüketilmesi halinde çeşitli yan etkileri görülebilir. Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir.

KAKULE ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kakule Çayı yapılırken 1 tatlı kaşığı tohumu 1 su bardağı kaynamış suya eklenerek ağzı kapatılır. 10 ila 15 dakika demlenir. Demlendikten sonra ılık içilmesi gerekmektedir. Diğer bitki çaylarına eklenerek karıştırılıp içilebilir. >>TUĞBA ÖZKAN