Etkinliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kübra Teymur, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Barış Dal, Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız, Türkiye Kadın Matematikçiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Yeter Şahiner ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.Programın açış konuşmasını yapan AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Kaynarca, kadın araştırmacıların bir araya gelip, fikirlerini, tecrübelerini ve sorunlarını paylaşabilecekleri, görüş alışverişinde bulunabilecekleri bir platform oluşturmayı hedefleyen Kadın Matematikçiler Derneğinin 2012 yılında kurulduğunu ifade etti. Kaynarca, “Bilim etkinliğinin ilkini 2012 yılında Çankaya Üniversitesinde, ikincisini 2013 yılında Bahçeşehir Üniversitesinde, üçüncüsünü 2015 yılında Hitit Üniversitesinde, dördüncüsünü 2016 yılında Atılım Üniversitesinde, beşincisini 2017 yılında Düzce Üniversitesinde, altıncısını 2019 yılında Balıkesir Üniversitesinde ve yedincisini 2021 yılında online olarak gerçekleştirmiştik. Biz de Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Belediyesinin destekleriyle Özel Yavuzoğlu Kolejinin sponsorluğunda bu etkinliğin sekizincisini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
YÜZDE 46’SI KIZ ÖĞRENCİ
Türkiye’de yaklaşık 83 milyondan fazla insanın yüzde 49,9’unu kadınların oluşturduğunu belirten Kaynarca, “Üniversitemizin 03 Ekim 2022 tarihli öğrenci sayılarına göre 34 bin 497 toplam öğrencisinin 15 bin 863’ünü yani yaklaşık yüzde 46’sını kız öğrenciler oluşturmaktadır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar Türkiye’de kadınlar arasındaki okuryazarlık oranının İran, Irak, Suriye gibi ülkelerden ileride olduğunu fakat Yunanistan, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkeler arasında ülkelerin ise gerisinde kaldığını göstermektedir” dedi.
2 KATEGORİDE DEĞERLENDİREBİLİRİZ
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise konuşmasında bilim insanının sorumluluklarını 2 kategoride değerlendirilebileceğini dile getirdi. Özdemir, “Birincisi; bir kişi eğer bilim insanı ise ya da hangi mesleği yapıyorsa o mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmalıdır ki bu ahlaki bir sorumluluktur. Bilim insanı açık, analizci, arşivci, azimli, bağımsız, objektif ve değişime açık gibi birçok niteliğe sahip olmalıdır. Bu niteliklere sahip olmak hepimizin bir ahlaki borcudur. Bunlardan birisi eksikse geliştirmeye çalışmalıyız. Bunların dışında başka şeyleri de eklememiz gerekir. Yani işin gerektirdiği niteliğe sahip olmamız gerekir. Eğer yoksa bunun için kendimizi geliştirmemiz gerekir. Her türlü gelişimi yapmak ahlaki bir vazifedir. İkinci temel ahlaki görevimiz ise hepimiz bir bilim insanı grubunun içindeyiz. Birimizin yaptığı bir davranış aslında hepimize atfediliyor. Bir bilim insanı bir ahlaksızlık yaptığı zaman, ondan dolayı hepimiz töhmet altında kalıyoruz. Hepimiz bilim insanı kimliğine sahip çıkmalıyız. Hata yapanları uyarmalıyız; hata da yapmamalıyız” ifadelerini kullandı.
Türkiye Kadın Matematikçiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. YeterŞahiner ise pandemi sebebiyle son 2 yıllık etkinliklerini çevrim içi devam ettirdiklerini, tekrar yüz yüze ve beraber olmanın heyecanı içinde olduklarını söyledi. Ayrıca Şahiner, Kadın ve Bilim etkinliğinin sekizincisine ev sahipliği yapan Afyon Kocatepe Üniversitesine teşekkür etti.
BİLİMDE KADIN OLMAK
Kadın ve Bilim etkinliğinin sekizincisi öğleden sonraki “Bilimde Kadın Olmak” paneli ile devam etti. Panel öncesi konuşma yapan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kübra Teymur, matematiğin genelde zor bir alan olduğunu ifade ederek, “Bunun kadınların bir araya gelerek, sorunların istişare edilerek çözüm odaklı ilerlemeleri ve bunu Afyonkarahisar’da yapmaları bizleri ziyadesiyle memnun etti. Kadınlarımızın her alanda olduğu gibi bilimde de hem Türkiye’ye hem de dünyaya yön vermeleri bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.Açış konuşmasının ardından “Bilimde Kadın Olmak” panelinde Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Billur Kaymakçalan, AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nil Yıldız Duban ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin sunumlarını yaptı.Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Billur Kaymakçalan da konuşmasında bilimsel hayatına dair tecrübelerini paylaştı.Bilim ve Kadın VIII etkinliği soru cevabın ardından tarihi Afyonkarahisar gezisi ile sona erdi. >>ODAK HABER MERKEZİ