TÜMMER yönetimi çeşitli şehirlerde toplantılar gerçekleştirerek sektörün istek ve taleplerini almaya devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği (EMMAD) ev sahipliğinde, Maden Platformu başkanlarının, temsilcilerinin ve bürokratlarının katılımlarıyla Doğaltaş ve Madencilik Sektörü Toplantısı’nda sektör temsilcileriyle bir araya gelindi.
Bölge madencilerinin de katıldığı yaklaşık yüz kişilik toplantıda bir panel düzenlendi. Maden mevzuatı konusunda MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Fatih Dumanlı, Orman mevzuatı konusunda OGM İzin İrtifak Daire Başkanı Ahmet Köle, Çevre mevzuatı konusunda ÇED GM Endüstriyel Yatırımlar ÇED Daire Başkanı Fatih Selimoğlu, sektör sorunları konusunda Diyarbakır Dernek Başkanı Fahrettin Çağdaş panelist olarak katkı sağladı. Moderatörlüğünü TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan’ın yaptığı panelin son bölümünde sektör temsilcilerinin soruları, bürokratlar tarafından cevaplandı.
PROJE ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ ALDI
TÜMMER yönetimi ayrıca Denizli’de Doğaltaş Makine Sarf Malzemeleri üreticileri ile bir araya geldi. Toplantıda üretim faaliyetlerinde yaşanan yüksek maliyetler, kalifiye iş gücü, döviz kuru ve ithal makineler gibi birçok sorun üzerinde istişarelerde bulunuldu. DOTEK ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, sektördeki sorunların çözümlerini ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile görüşülmesine, bu kapsamda Ankara’da da bir organizasyon yapılmasının faydalı olacağı görüşü ortaya çıktı. TÜMMER ayrıca sektörün sorunlarının çözümü için projelerde üretiyor. Bu kapsamda TÜMMER’in Avrupa Birliği Projesi Üçüncülük Ödülü aldı. Proje hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, “Başvurusu rahmetli başkanımız Raif Türk döneminde yapılan, Farkındalık Artırımı ve Deneyim Paylaşımı Yoluyla Güvenli Mermer Ocak İşletmeciliği Projemiz 2 yıllık süreçten geçti. Projemiz, Türkiye İMSAD’ın bağımsız jüri üyeleri tarafından Geleceğe Yatırım/Proje Kategorisinde 3.’lük ödülü aldı.
30 MİLYAR TL’LİK BÜTÇE GEREKLİ
TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, Mermer-Doğaltaş Ruhsatları, UMREK Koduna göre rapor hazırlama zorunluluğundan muaf tutulduğunu açıkladı. Başkan Şimşek, “TÜMMER olarak, yayımlandığımız 28 Şubat 2018 tarihinden bu yana, CRİRSCO’ya bağlı ülkelerde olduğu gibi finans ihtiyacı veya borsaya tabi olunması gibi durumlarda UMREK Kodunun zorunlu tutulması diğer hallerde bu zorunluluğun kalkması yönündeki talebimizi bu beş yıllık süre içerisinde müteaddit defalar bürokratlarımıza arz ettik. Gerekçelerimizi teknik ve hukuki olarak açıkladık. Nihayetinde, Kanunun 24 üncü ve Geçici 40 ıncı maddesinde 11.05.2024 günü yapılan ve 28.02.2024 tarihinden itibaren geçerli olan değişiklik ile Mermer/Doğaltaş ruhsatları UMREK Koduna göre rapor hazırlama zorunluluğundan muaf tutulmuştur. 2.000 civarında işletme izinli II (B) grubu işletme ruhsatı mevcuttur. Bu ruhsatlardan, projelerinde muhtemel rezerv alanı olarak beyan edilmiş olanların, görünür ve/veya kaynak haline getirilmesi gereken işletme izinli ruhsat sayısının en az 1.500 olacağı var sayılır ise 25-30 milyar TL’lik bir bütçe gerektireceği kaçınılmazdır” dedi.