2024-2026 yılları arasında kutlanacak Dünya İntiharı Önleme Günü için belirlenen tema, "İntiharla İlgili Anlatıyı Değiştirmek" olarak açıklandı. Korkmaz, bu temanın önemine dikkat çekerek, intiharla ilgili damgalamaların önlenmesi ve bu konuda açık şekilde konuşulmasının teşvik edilmesinin gerektiğini söyledi. İntiharın toplumda yanlış anlaşıldığını ve sessiz kalındığını belirten Korkmaz, sessizlik kültüründen uzaklaşılarak açıklık, anlayış ve destek kültürüne geçişin önemine değindi.

"KONUŞMAYA BAŞLAYIN" ÇAĞRISI

Dr. Korkmaz, herkesin intiharla ilgili konuşmalara başlaması gerektiğini ve bu konuşmaların destekleyici toplumların oluşmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı. "Konuşmaya Başlayın" çağrısıyla bireyleri harekete geçmeye davet eden Korkmaz, intihar hakkında doğru bilgiye sahip olmanın, farkındalığı artırarak intiharı önlemeye yardımcı olacağını belirtti.

YANLIŞ BİLİNENLER

Toplumda yaygın olarak kabul edilen "Bir kişi kendini öldürmek istiyorsa kimse onu durduramaz" gibi yanlış inanışlara karşı uyarılarda bulunan Korkmaz, intihar eden kişilerin aslında ölmek değil, yaşadıkları acıya son vermek istediklerini ifade etti. Ayrıca, depresyon belirtileri düzelince intihar riskinin azaldığı düşüncesinin de yanlış olduğunu belirterek, bu tür hastaların enerji kazandıktan sonra intihar etme riskinin arttığını söyledi.

Karaaslan ve Milletvekilleri yerinde inceledi! Karaaslan ve Milletvekilleri yerinde inceledi!

CİDDİYE ALINMALI

Korkmaz, intihardan bahseden kişilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirterek, intihara meyilli kişilerin yaklaşık %80'inin daha önce çevresindekilere bu niyetinden bahsettiğini vurguladı. Bu nedenle intiharı önlemenin en önemli yollarından birinin sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi ve destekleyici bir yaklaşım geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

YARDIM ÇAĞRISI

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü, psikolojik problemler yaşayan vatandaşları aile hekimlerine başvurmaya davet etti. Psikologlar ve psikiyatri uzmanlarından destek alınmasının hayati önem taşıdığını belirten Korkmaz, vatandaşlara sağlıklı bir yaşam dilediğini söyledi. Dünya İntiharı Önleme Günü, her yıl 10 Eylül'de intiharın önlenmesi ve farkındalık yaratılması amacıyla düzenlenmektedir.

Kaynak: GAMZE KOÇAK