HUMINT VE İBRANİCE'NİN KRİTİK ÖNEMİ

İran'ın istihbarat yapılanması, dar bir bölgede yüksek seviyede yeteneklere sahip olsa da, en büyük handikapı İbranice diline hakim olamamalarıdır. İnsan istihbaratı (HUMINT) açısından, hedef ülkenin dilini konuşabilmek esastır. İsrail, Farsça konuşan ajanları kolayca devşirirken ve hatta kendi personeline Farsça öğretebilirken, İran ve diğer ülkeler öğrenmesi zor olan İbranice dili konusunda aynı başarıyı gösterememektedir. Bu da İsrail'in HUMINT yeteneklerini rakiplerine göre üstün kılmaktadır.

Mehmet Bozkuş: ABD Kıbrıs konusunda tarafsızlığını kaybetti! Mehmet Bozkuş: ABD Kıbrıs konusunda tarafsızlığını kaybetti!

İBRANİCE'NİN ÖĞRENİLMESİ VE İZLENME RİSKİ

İbranice öğrenmek isteyen bir kişi, dünya genelinde çok sınırlı seçenekle karşılaşır. İbranice özel ders almak isteyen biri, muhtemelen İsrail'in dikkatini çeker. Bu durum, İbranice bilen ajan bulmanın zorluğunu ve İsrail'in bu konudaki avantajını bir kez daha gösteriyor.

TEKNOLOJİ VE İÇ DESTEK İLİŞKİSİ

Teknolojik imkanlar ne kadar gelişmiş olursa olsun, Haniye gibi önemli bir figürün sadece teknoloji kullanılarak öldürülebilmesi ihtimal dışıdır. Bu tür operasyonlar genellikle içeriden bilgi sızdırılmasıyla mümkün hale gelir.

Kaynak: Mustafa Dadak