Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen panele; Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mürşide Şimşek ile birlikte öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.Moderatörlüğünü Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Aykanat’ın yaptığı panelde; Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaşka, Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Dr. Özlem Burdurlu Ahlat ve Arş. Gör. Dr. Ezgi Fulya Akkuş konuşmacı olarak yer aldı.
FARKLI BAKIŞ AÇILARI
Panelin açış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, bilimsel etkinliklerin derslerin dışında farklı bakış açısı kazanmak için önemli olduğunu söyledi. Demir, “Bu bağlamda Fakültemize sürekli desteklerini esirgemeyen Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. 2024 yılında hala kadın hakları gibi bir konuyu konuşuyor olmanın üzüntüsünü de yaşadığımı belirtmek isterim. Bu konuyu hala konuşuyorsak yapacak çok şeyimiz var demektir. Dolayısıyla bu tür faaliyetlerin konuya bakış açımızın derinleşmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
HOCALAR BİLGİLENDİRDİ
Açış konuşmasının ardından “Hukukta Kadın ve Aile” temalı panele geçildi. Panelde konuşma yapan Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Aykanat, kadın ve aile meselesinin binlerce yılık bir mesele olduğunu dile getirdi. “Milletlerarası Hukukta Ortak Velayet” konulu sunumunu yapan Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Dr. Özlem Burdurlu Ahlat, ortak velayetin çocuğun aynı anda eş zamanlı olarak beraber ve eşit şekilde velayetinin annesi ve babası tarafından kullanılması olduğunu kaydetti. Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Dr. Ezgi Fulya Akkuş ise “Karşılaştırmalı Anayasa Yargısında Kadına Yönelik Şiddet” konulu sunumunda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi Kararı ve Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonunun Meksika, ABD ve Türkiye tavsiye kararlarını karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaşka ise “Suç Tiplerinde Kadının Yer Aldığı Düzenlemeler” başlıklı yaptığı sunumda herhangi bir istatistiki bir bilgiye dayanmadan, herhangi bir veriye ya da raporlamaya dayanmadan konulan kuralların gelişigüzel olduğunu belirtti. Panel soru cevap bölümün ardından sona erdi.