Kendisinden esinlenerek filmler yapılan bir suç türü  olan dolandırıcılık her geçen gün yeni türevleriyle karşımıza çıkmakta. Büyükşehirlerde ana haber bültenlerine konu olan bir dolandırıcılık yöntemine ise sadece odak haber merkezi ulaştı. HGS yani “Hızlı Geçiş Sistemi” olarak bilinen uygulamayı referans alan dolandırıcılar bu yöntemle insani zaaflardan kaygıyı birleştirerek değişik bir yönteme imza attılar.

Ehliyetten sonra diploma dalaveresi! Ehliyetten sonra diploma dalaveresi!

HERŞEY BİR KISA MESAJLA BAŞLIYOR

Herhangi bir GSM operatöründen gelen bir mesajla ilk olta atılarak kurbanların ağa düşmesi için bir bekleyiş dönemi oluyor. Kendisine gelen mesajda “Sayin X X.odenmemis HGS borcunuz bulunmaktadir.Icra islemlerinin baslatilmamasi adina islem yapmak icin: https://tsc.tc/efNmT Av. Beste YILDIZ B573” ibareleri yer alıyor. Belki de hayatında hiç icra dosyası olmamış hatta HGS ile köprüden hiç geçmemiş arabası dahi olmayan vatandaşlar panikleyerek mesajlarda ki yönergeleri takip etmeye başlıyor. Kısa mesajın oluşturduğu kaygı ve icra korkusuyla mesajın yönlendirdiği şekilde linke tıklayanları ise kimlik avı dolandırıcılığı şeklinde bir sayfa karşılıyor. Mesaj metninde ki avukat ibaresinin gerçek kişi olup olmadığı bilinmezken metin mesajında yapılan imla ve harf hataları da dikkatlerden kaçmıyor.

Konunun ne olduğunu anlamayan kurbanın pek çok kişisel verisi bu yöntemle ele geçirilebiliyor. Uzmanlar ise bu noktada tanınmayan numaralardan ve elektronik postalardan gelen hiçbir linke tıklanmamasını öneriyor.

Kaynak: ALİ KÜÇÜKKARTAL