Geçen yıl 6 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci kez Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mehmet Karakaş ODAK’a özel açıklamalarda bulundu. Eğitim konusunda en fazla puanı aldıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Biz üniversitemizi Aynı zamanda eğitimi öğrenci merkezli ve kalite odaklı hale getireceğiz dedik. Bizim Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) sürecinde en fazla puan aldığımız başlık eğitim başlığıdır. Onunda altını çizmek istiyorum. Önemli gelişimler kaydettik. Dolayısıyla bu niteliksel gelişmeyi eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirmede topluma hizmet kısmında ve aynı zaman da ulusallaşma boyutunda da geliştirmeye yönelik politikalar uyguladık. Bunları takip ediyoruz. Alt ekiplerimizi bu doğrultuda motive etmeye çalışıyoruz. Ödül yönergesi oluşturduk. Çalışan öne çıkan arkadaşlarımızı idari kadrodan akademik kadroya kadar ödüllendirici motive etme gayretindeyiz” dedi.
ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETTİK
Önemli mesafeler kat ettiklerini dile getiren Rektör Karakaş, “Üniversitede özgürlük hakları önemli bir sorundur her zaman. Üniversitenin en büyük sorunlarından birisidir. İnsanlar arasındaki ilişkilerin bozulmasında yönetim ve insanlar arasındaki ilişkilerin bozulmasında. Biz bu konuda objektif olacağız. Hakkaniyetli olacağız. Kriterler geliştireceğiz. Kriterlere uyan herkes özgürlük haklarına sahip olacak. Kimse kaygılanmasın duyurusunu da yapmıştık görevi devir aldığımızda. O konuda da önemli mesafeler kaydettik. Dolayısıyla motivasyonumuz güçlü ne yaptığını bilen bir yönetimle yol almaya çalışıyoruz. Bununda sonuçları oluyor, akreditasyonlar, patentler, nitelikli yayınlar aynı zamanda derecelendirme kuruluşlarındaki üniversitemizin her yıl belli bir aşamada yükselmesi, fark kazanması, bunun göstergesi. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu politikaları daha güçlendirerek daha etkin bir şekilde hayat geçecek. Üniversitemizi önemli üniversiteler arasında yerini almasını sağlayacağız”
VERİMLİ BİR KONGRE OLDU
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Uluslararası Helal Turizm Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Helal Akreditasyon Kurumu, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü iş birliği ile düzenlenen 3. Uluslararası Helal (Müslüman Dostu) Turizm Kongresi hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Biz bu kongreyi İzmir’de bir otelde gerçekleştirdik. Ev sahibiydik ama şehrimizde Helal Turizm Sertifikalı bir otel olmadığı için bir Helal Turizm sertifikalı bir otelde gerçekleştirmek istemiştik. Orada 300 katılımcı oldu. Aralarında akademisyenler, rektörler, turizm bakanlıklarında çalışanlar, turizm sektöründen profesyonellerin olduğu 300 kişi katıldı. Oldukça verimli bir kongreydi. Çünkü helal turizm potansiyeli gittikçe yükselen bir potansiyel” dedi.
ÖNEMLİ PROTOKOLLER İMZALADIK
Pastadan Türkiye’nin payını fazlasıyla almak için çalıştıklarını dile getiren Rektör Karakaş, “Dünyada çok ciddi bir Müslüman nüfus var. Ve bu nüfusla turizm alanları da hareketlenmeye başladı. Bir pasta var aslında orada dolayısıyla Türkiye olarak bu pastadan payımızı almamız gerekiyor. Bu anlamda hem sektöre katkı, hem ülkeye katkı açısından önemsediğimiz bir faaliyetti bu. Bu faaliyete biz Rektörleri de davet etmiştik. Farklı ülkelerden 10 Rektör ve Rektör Yardımcısı geldi daha öncede görüşmelerini de yapmıştık. Rektörlerin üniversiteleriyle iş birliği protokolleri imzaladık ayrıca orada. Oda aslında program içerisinde ayrı bir programdı. Orada Endonezya’dan, Malezya’dan, Azerbaycan’dan, Özbekistan’dan, Malta’dan, İngiltere’den, Hindistan’dan ve Pakistan’dan Rektör ve Rektör Yardımcıları gelmişti. Onların her birisiyle ayrı ayrı iş birliği ve hareketlilik protokolleri imzaladık. Önümüzdeki dönemde bu protokollerin gereği olarak iş birliği çalışmaları gerçekleşecek. Biz umduğumuzu her iki açıdan da hem oraya gelenlerin birikime katkı sunması anlamında, hem de biz üniversite olarak o sürecin içerisinde olmamız açısından tecrübe hem de bu üniversitelerle yapmış olduğumuz iş birliği protokolleri açısından üniversitemiz için ciddi bir artı değer oldu.”
TEKNOPARK İNŞAATI SÜRÜYOR
TEKNOPARK hakkında önemli açıklamalarda bulunan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Afyon Uşak Zafer TEKNOPARK ismiyle faaliyetlerini yürüten iki şehrin ortaklığında kurulmuş bir teknoparktır. Uşak ve Afyon, şuanda 2 binamız var. Biri burada üniversitemiz kampüsünde. Diğeri Uşak’ta OSB Bölgesinde üçüncüsünü ise OSB Bölgemizde başlattık belli bir noktaya geldi. İnşaat devam ediyor. Buradaki Teknoparkımız yüzde yüz doluluk kapasitesi ile çalışıyor. Talep var, yerimiz yok. O yüzden zaten OSB Bölgesinin orada atölyeler de olacak daha kapsamlı ARGE faaliyetleri gerçekleşecek. Uşak Teknoparkta yüzde yetmiş doluluk oranı ile bir süreç işliyor. Orayı da yüzde yüze getirmeyi gayret ediyoruz. Teknopark Genel Müdürlüğü burada merkez kurucu biz olduğumuz için. Teknopark Genel Müdürümüz bizim üniversiteden ve teknopark genel merkez de burada bizim üniversitemizde” dedi.
Şehrin sahiplenmesi gerekiyor
ARGE kültürünün gelişmesi için çalıştıklarını dile getiren Rektör Karakaş, “Biz şu açıdan önemsiyoruz Teknoparkı bir ARGE kültürünün gelişmesi açısından önemli, şehrimizde ARGE kültürü zayıf. Üretim kapasitesi yüksek şehrimizin ama ARGE kültürümüz oldukça zayıf. Üniversite imkanları üzerinden ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teknoparklara sunduğu imkanlar üzerinden şehrimizde ARGE kültürünün gelişilmesini istiyoruz. Aslında TEKNOPARK ayrı bir firma bir anonim şirket. Üniversite ile ilintili bir şirket. Hocalarımız orada şirket kurabiliyorlar. Hocalarımızla özel sektör bir araya gelip bir şirket kurabiliyor. Orada bir takım muafiyetler var. O muafiyetlerden faydalanılarak ARGE kültürüne katkı sağlayıcı işler yapıyor. Şimdiye kadar orada yürütülen ARGE faaliyetleri sonucunda ticarileşmiş projeler var. Ticarileşme aşamasında olan projeler var. Bugün AKÜFEST alanını gezerken ticarileşmiş TEKNOPARK proje sonuçlarını gördüm. Tabi kıvanç verici bir durum. TEKNOPARK ARGE kültürünün gelişmesi açısından hem üniversiteye katkı sağlayan, hem de şehre ülkeye katkı sağlayan bir kurum. O açıdan da desteklenmesi gerekiyor şehrin sahiplenmesi gerekiyor”