Saha ile pazar arasındaki uçurum giderek açılıyor. Sofranın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan havucun fiyatı çiftçileri tedirgin ediyor. Tarladan hasat edildikten sonra fiyatının düşük fiyattan alındığını, piyasada ise beş kat arttığını belirtmekte fayda var. Tarlada kilosunun 8 lira olduğu söylenen havuç, pazarda 45 liraya satılıyor.

Milli Eğitim 500 milyonu kaptı! Milli Eğitim 500 milyonu kaptı!

Ankara’ya bağlı Beypazarı ilçesinde çiftçi olan Ali Osman Bozkaya, konuyla ilgili yaptığı yorumunda “Satıcılar ortalama 8 lira altındaki havuçlara para ödemeyecek. 8 liraya alırsanız bu yıl piyasa fiyatı 45 ila 60 lira olacak. Bunun maliyeti en az 25 liradır. Daha fazlası var ama azı yok.” ifadelerini kullandı.

“KIŞLIK HAVUÇ HASADINA BAŞLANDI”

50.000 nüfuslu Beypazarı’nda havuç da başta olmak kaydıyla pek çok sebzeyle meyveler de yetiştiriliyor ve Türkiye havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı karşılanıyor. İlçe nüfusunun yüzde 30’luk kısmı geçimini tarım üzerinde sağlamakta. Beypazarı’nda yılın neredeyse 365 günü havuç yetiştiriciliği yapılıyor ve bu da ilçeyi havuç denince akla gelen yerlerden birisi yapıyor. Beypazarı da yüksek rakımlı lokasyonlara sahip olup, yayla ve ova arasında hasat zamanında farklılık göstermektedir.

Beypazarı’nda kışlık en sevilen havuçlarının hasadı, yüzlerce işçinin tarlalara gelmesiyle başlatıldı. Mevsimlik işçiler şafak vakti tarlalarda çalışmaya başlıyor, havuçları toplayıp çuvallara paketliyor. Toplanan havuçlar temizlik fabrikasına gönderiliyor. Havuçlar fabrikada önce büyük kazanlarda kabaca yıkanır, daha sonra çamaşır makinelerinden geçerek paketleme bölümüne gönderilir.

Bu kısımda ise, havuçlar üç gruba ayrılıyor: büyük, gevrek ve kırık. Ayırılan havuçlar kullanım amacına göre ayrı kutulara konulur. Üreticiler hasat ettikleri ürünlerini serin bir yerde saklayıp, ihtiyaç duyulması halinde ileride pazara sunabilmektedir. Havuçlar, tüm bu süreçlerden geçtikten sonra yılın 12 ayında milli sofralara ulaştırılmaktadır.

“MALİYETLER ÇİFTÇİLERİ ZORLAMAKTA”

40 yıl gibi bir süredir Beypazarı’nda çiftçilikle uğraşan Ali Osman Bozkaya, şunları söyledi: Şu anda başımız dertte, suyun başı dertte. Bu fırsat giderek zorlaşmakta. Teknoloji ilerledikçe ekipmanların maliyetleri artıyor. İlk başta daha az ekim yaparak para kazandım. Şimdilerde çok ekiyoruz ama para kazanmıyoruz. Kazanmadığımız şeyin maliyeti yüksek. Buradaki su kaynağı oldukça düşüktür. Bu durumda bundan para kazanamazsınız. Böyle devam ederse hasar daha büyük olacaktır.”

Havucun tarladaki ve piyasadaki fiyatlarını karşılaştırma yapan Bozkaya, “Ortalama 8 liranın altındaki havuçlara esnaf para ödemez, maliyeti en az 25 lira, fazlası var ama azı yok.” dedi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ