HAMSİ BALIĞININ YARARLARI NELERDİR?
· Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir. B3 metabolizmayı düzenleyen ve beyin sağlığı açısından oldukça etkili olan, unutkanlığı azaltan, Alzheimer hastalığına karşı kalkan görevi gören bir vitamin çeşididir. 100 gram hamsi, günlük B3 vitamini ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır.
· 100 gram hamside bir yetişkinin günlük protein ihtiyacının yarısı bulunur. Protein, yeni dokuların oluşması ve dokuların onarılmasında görev aldığı için özellikle çocuk gelişiminde oldukça etkilidir.
· Kalsiyum ve fosfor, kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunan makro besin maddeleridir. Bu temel besin maddelerinin her ikisinde de zengin olan hamsi, kemikleriniz için çok sayıda sağlık yararı sağlar. Güçlü kemikler oluşturmayı ve osteoporoz gibi kemik durumlarını zayıflatma riskini önlemeyi içerir.
· Son zamanlarda hamsi üzerinde yapılan araştırmalara göre, balık, LDL kolesterolü düşürmede önemli bir rol oynayan iyi miktarda çoklu doymamış yağ içerir. Yüksek düzeyde kötü kolesterol, atardamarlarda yağ biriktirerek kalp durması ve ateroskleroz ile ilişkili riski artırır. Hamsi içindeki önemli miktarda Omega-3 yağ asidi, sağlıksız kolesterolün kan damarlarında birikmesini engeller ve vücudunuzdan atmanıza yardımcı olur.
AMAN DİKKAT!
Balık, dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle taze tüketilmeyen hamsi gibi koyu renk etli balıklar histamin ya da scombroid zehirlenmesine yol açabilir.
YOĞURTLA BALIK YENEBİLİR
Balıkla birlikte tüketilen yoğurdun zehirlenmeye yol açacağına inanıldığı için toplumda bu iki besin aynı anda tüketilmemektedir. Histamin maddesi yoğurtta da bulunmaktadır. Taze olmayan yani histamin oranı fazla balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi, vücutta histamin artışına neden olabilmektedir. Ancak balık taze ise yoğurtla birlikte tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.
BALIK YERKEN ÖNLEMİNİZİ MUTLAKA ALIN
· Tüketilecek balığın taze olduğundan emin olmak gerekir. Balığın bozulmadan taze tutulmasını gerektiren her önlem, histamin oluşmasını ve dolayısıyla histamin zehirlenmesini engelleyecektir. Bununla birlikte;
· En önemli etken sıcaklıktır. Balığın tutulduktan kısa süre sonra 4 derecenin altında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
· En iyi dondurma şekli en hızlı olanıdır. Balıklar eksi 35 derece ve üzerindeki dondurucularda dondurulduktan sonra eksi 18 derecede depolanabilirler.
· Mevsimine göre balık almak gerekir.
· Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Ancak balığın parlaklığı bazen yanıltıcı olabilir. Tezgahlarda satılan balıklara devamlı su serpildiği için derisi parlak görünebilmektedir.
· Taze balığa parmakla dokunulunca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıkta ise bu çukurluk izi kalır.
· Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanır ve içeri çöker. Solungaçları canlı kırmızı olur, hemen hemen kokusuzdur.
· Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır.
\\T.Ö