Bilim insanları hamilelik sırasında kahve içmenin bebeğinizde dikkat eksikliği ile birlikte hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) neden olmadığını buldu. Çeşitli çalışmalar, hamilelik sırasında kafein tüketmenin, bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilemek de dahil olmak üzere sağlık sorunlarına sebep olabileceğini düşündürmektedir.

‘Kadınlarda Hormonal Değişiklikler İdrar Kaçırmaya Neden Olabilir’ ‘Kadınlarda Hormonal Değişiklikler İdrar Kaçırmaya Neden Olabilir’

Bazı araştırmalar bunun aynı zamanda otizm ve DEHB adı verilen nörogelişimsel bozukluk durumuna neden olabileceğini ne sürüyor, ancak bilim adamları bu bulguların kesin olarak doğrulanmadığını söylüyorlar.

Bu çerçevede, uluslararası araştırma ekibi tarafından kafein alımı ile DEHB arasında olan ilişkiyi araştıran kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Yakın zamanda Psikolojik Tıp dergisinde yayınlanan çalışma, 58.694 anne-bebek çiftinden elde edilen verileri analiz etti. Araştırmacılara göre çalışma, 1999 ile 2008 yılları arasında Norveç’teki tüm hamile kadınlar arasında gerçekleştirildi.

Hamileyken kahve tüketmek zararlı mı?

Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında içtikleri kahve miktarını bildiren katılımcılar, çocuğun nörogelişimsel durumunu aktardılar. Anket soruları, çocuklarda dikkat ve iletişim sorunları dışında motor ve dil becerilerinin gelişimini anlamak için tasarlanmıştır.

Araştırmacılar ayrıca anne ve çocuğun arasında paylaşılmış olan genetik mutasyonları kontrol etmek için ebeveynlerden ve çocuklardan genetik örnekler alarak kahvenin tek başına etkilerini anlamaya çalıştılar. Veriler başlangıçta hamilelik sırasında kahve tüketimi ile DEHB arasında bir ilişki olduğunu gösterdi ancak sigara ve alkol tüketimi, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi gibi yaşam tarzı faktörleri dikkate alındığında tablo değişmiş oldu. Bilim insanları hamilelik sırasında kahve tüketimi ile çocuklarda DEHB arasında net bir nedensel bağlantı kuramadı.

Araştırmacılar makalelerinde “Sonuçlarımız annelerin kahve tüketiminin bebekteki nörogelişimsel bozukluklarla nedensel olarak ilişkili olduğuna dair çok az kanıt gösteriyor” diye yazdı.

Araştırmaya dahil olmayan King’s College London’dan kadın doğum uzmanı Andrew Shennan şunları söyledi: “Bu çalışma ile kafein alımının büyük bir sorun olmadığına dair büyük bir güvence sağlıyor. Bu, kafeinin tamamen güvenli olduğu anlamına gelmiyor ancak kafein alımının olumsuz etkilerinin başka şeylerle açıklanabileceğini gösteriyor” dedi.

Uzmanlar, sonuçların hamilelikte kafein tüketmenin güvenli olduğunu kanıtlamadığını vurguluyor. Andrew Shennan, Newsweek’e konuyla ilgili çalışmaların karışık sonuçlar verdiğini ancak araştırmacıların kafein tüketimi ile düşük, küçük bebekler ve ölü doğum riski arasında bir bağlantı bulduğunu söyledi. Bundan dolayı Andrew Shenan, hamile kadınların kafein alımını sınırlamaları gerektiğini söylüyor ve genel olarak gün içinde 200 miligramdan fazla kafein almamalarını öneriyor.

Bebeğin gelişimini çeşitli faktörler etkilediğinden ve kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden hamilelikte ne kadar miktarda kahve tüketebileceğinizi doktorunuza danışmanız mantıklıdır.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN