Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yazın hamileler için özellikle zorlu geçtiğini belirterek, sıcak saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini vurguladı.
Hormonal ve Fiziksel Değişiklikler
Prof. Dr. Buyru, hamilelik sürecinde yaşanan hormonal ve fizyolojik değişiklikler ile alınan kiloların, sıcak hava ve nemin etkilerini artırdığını ifade etti. Artan kan akışı ve azalan solunum kapasitesi de bu durumu zorlaştırıyor.
Sıcak ve nemli havanın hamilelerde halsizlik, terleme ve günlük işlerde hızlı yorgunluğa yol açabileceğini belirten Buyru, bu sebeple hamilelerin dışarı çıkmak istemeyebileceğini kaydetti.
Hamilelerin sentetik ve dar giysilerden kaçınarak, keten ve pamuklu kıyafetler tercih etmesi gerektiğini belirten Buyru, "Günde en az 2 litre sıvı tüketilmeli ve ılık duş alınmalı. Güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı." dedi.
Yaz aylarında hamilelerin şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Buyru, koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanımının önemine de dikkat çekti.
Egzersiz Önerileri
Prof. Dr. Buyru, hamilelerin yaz aylarında egzersiz yapmayı ihmal etmemesi gerektiğini belirterek, serinletilmiş ve nemi azaltılmış ortamlarda spor yapmalarını önerdi. Ayrıca, imkanı olan hamileler için deniz veya uygun havuzlarda yüzmeyi tavsiye etti.
Tüp bebek tedavisine sıcak havaların olumsuz bir etkisi olmadığını belirten Buyru, laboratuvar ortamlarının yaz kış belirli sıcaklıklarda tutulduğunu ve bu süreçte mevsimsel bir fark olmadığını söyledi.