Bu durum, Türkiye'nin Filistin-İsrail savaşında daha aktif bir rol üstlenebileceği yönünde iddialarını da beraberinde getirdi.

HALİD MEŞAL KİMDİR?

Halid Meşal, 1956 yılında Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki Silvad kasabasında dünyaya geldi. Ancak hayatının büyük bölümünü Filistin toprakları dışında geçirdi. Küçük yaşlarda ailesiyle birlikte Kuveyt’e taşınan Meşal, burada Müslüman Kardeşler’e katıldı. 15 yaşında bu hareketin bir parçası oldu.

181924

HAMAS’A GİDEN YOL

Eğitimci olarak kariyerine başlayan Meşal, Hamas adına yurtdışında uzun yıllar boyunca lobi faaliyetlerinde bulundu. Hamas’ın siyasi kanadının liderliğine yükseldi ve bu görevde, Hamas’ın uluslararası arenadaki temsilcisi oldu.

MOSSAD SUİKAST GİRİŞİMİ: ÖLÜMDEN DÖNDÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun talimatıyla 1997 yılında MOSSAD, Halid Meşal’e suikast düzenlemeye çalıştı. Kanada pasaportuyla Ürdün'e giren MOSSAD ajanları, Amman sokaklarında yürüyen Meşal'e zehirli bir madde enjekte etti. Ancak Ürdünlü yetkililer durumu fark etti ve saldırıyı düzenleyen ajanları yakaladı. Ürdün Kralı Hüseyin, bu olaya öylesine öfkelendi ki, panzehir verilmezse Ürdün ile İsrail arasındaki barış anlaşmasını iptal edeceğini açıkladı. Sonunda Netanyahu, ABD Başkanı Bill Clinton'ın baskısıyla panzehri Ürdün’e sağladı.

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu! 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu!

HAMAS İÇİNDE GERGİNLİK: MEŞAL’İN İSTİFASI

Thumbs B C Bed26B8Db911E921Cf8D68F5149Da800

Meşal, 2017 yılında Hamas içindeki gerginlikler ve Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile uzlaşma arayışları nedeniyle liderlikten istifa etmek istediğini açıkladı. Yerine İsmail Haniye geçti. 2021’de ise Hamas’ın Filistin diasporasındaki ofisinin başına getirildi.

MEŞAL’İN İSRAİL’E BAKIŞI

Halid Meşal, İsrail ile kalıcı bir barış anlaşmasına karşı çıkıyor. Ancak uzun vadeli bir ateşkes karşılığında, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’te bir Filistin devleti kurulmasına geçici bir çözüm olarak sıcak bakabileceğini ifade ediyor.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ ARTACAK MI?

Halid Meşal’in Hamas liderliğine geri dönmesinin ardından, Türkiye’nin Filistin-İsrail savaşındaki rolünün artabileceği konuşuluyor. Meşal’in Türkiye ve Erdoğan’a olan yakınlığı, bu spekülasyonları güçlendiriyor.

Kaynak: Mustafa Dadak