Denizli’de iki çocuk babası Oğuzhan Etiler ile yakın arkadaşı Mehmet Köseoğlu tarafından Türkiye’deki ilk başarılarına imza attıkları öğrenildi. İki arkadaş, gramla sattıkları ürünlerinden yüksek kazanç sağlayan dikey bir safran fabrikası kurarlar. Kırmızı altın şeklinde de bilinen safran, gıda ve tıp sektörünün çeşitli alanlarında kullanılıyor.

ORGANİK TARIMIN TEMEL ÜRÜNLERİ

Geçmişten günümüze çeşitli alanlarda kullanılan safran, organik gıda boyası olarak ve tıp alanında ise kanser önleyici ve antimutajenik özellikleriyle öne çıkmaktadır. İki arkadaşımın kurduğu safran fabrikasında safran hasadının sevinci devam ediyor.

1.2 milyon çalışana prim ve yaş indirimi! 2008 sonrası Bağ-Kur’lulara 5 yıl erken emeklilik! 1.2 milyon çalışana prim ve yaş indirimi! 2008 sonrası Bağ-Kur’lulara 5 yıl erken emeklilik!

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar,safran hasadını ziyaret ederek firma hakkında bilgiler aldı. Çınar, sürdürülebilir tarım stratejileriyle, ulusal ekonomik çıkarları ön planda tutarak, katma değeri yüksek olan her türlü ürünün küresel pazara taşınacağını söyledi.

Şakir Çınar, fabrikanın genişletilmesi için 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini belirterek, “Ülkemizde safranın önemli ihracatçısı iken son yıllarda üretim neredeyse sıfıra düştü. Son yıllarda dünya pazarına İran hakim. Hindistan, Yunanistan ile İspanya önemli üreticilerdir. Son yıllarda ülkemizde yaygın üretim için denenen bir bitki olan safran, burada öncelikle iç pazarda değerlendirilir ve belirli bir üretim seviyesine ulaştığında, pazar fırsatları da araştırılacaktır.” şeklinde konuştu.

100 BİN SAFRANIN İTHALİ YAPILDI

Bu yıl 100 bin adet safran soğanı ithal edildiğini belirten Şakir Çınar, Baklan ile Pamukkale ilçelerindeki tarlalarda az miktarda üretilen safranın, topraksız tarım yöntemiyle kontrollü şartlarda üretilmeye başlandığını aktardı. ınar, ithal edilen 100 bin safran soğanından çiçek çıkmaya başladığını, hasat döneminin hava şartlarına bağlı olarak 10 ila 15 gün sürdüğünü, her sabah safranların çiçeklerinin açtığını söyledi.

Safran çiçeğinin içinde bulunan üç parça kırmızı renkli dişi organların çıkarılıp kurutularak satışa sunulduğunu anlatan Çınar, “Safran, üç-dört yıl boyunca hasadı yapılabilen çok yıllık bir bitkidir” diye açıkladı.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ