Resmi Gazete ‘de yayınlandı: Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması! Resmi Gazete ‘de yayınlandı: Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması!

Dün akşam saatlerinde kentte gökyüzünde görülen parlak ışık kümesi, birçok vatandaşın ilgisini çekerek cep telefonlarıyla kaydedildi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, ışık kümesinin İstanbul ve bazı illerde görüldüğünü belirtti. Esenoğlu, uzun süren düşüşün metal bir nesne olabileceğini ve bunun doğal bir göktaşı değil, uzay çöpü olma ihtimalini değerlendirdi.

Göktaşı mı, Uzay çöpü mü?

RESURS-P1'İN PARÇALANDI

Türk Astronomi Derneği Üyesi Astronom Duygu Esendemir de görüntülerin kendilerine ulaştığını ve analizler yaptıklarını belirtti. Esendemir, bu cismin uzay çöpü veya yörüngede dolanan bir uydunun parçaları olabileceğini ifade etti. Özellikle, 26 Haziran'da Rus gözlem uydusu RESURS-P1'in parçalandığı bilgisini hatırlatarak, Türkiye semalarında bu parçaların görülmüş olabileceğini belirtti.

GÖKYÜZÜNDEN DÜŞEN PARÇALARA DOKUNULMAMALI

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz ise görüntülerin uzay çöpüne işaret ettiğini söyledi. Yılmaz, meteorların çok daha hızlı hareket ettiğini ve bu cismin hızının düşük olduğunu vurguladı. Uzayda binlerce uydu bulunduğunu ve bu cismin onlardan bir parça olabileceğini belirtti.

Göktaşı mı, Uzay çöpü mü?

Yılmaz, düşen cismin meteor olması durumunda ciddi etkiler yaratacağını ancak bu olayda böyle bir durum olmadığını ifade etti. Meteor düşmelerinin doğal süreçler olduğunu ve her yıl binlercesinin dünyaya düştüğünü belirten Yılmaz, gökyüzünden düşen parçalara dokunulmaması ve yetkililere haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ