19 yaşındaki Osmaniyeli Hüsne Kayım, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı hibe yardımıyla ailesine ait 4 dekarlık kullanılmayan bir alanda kivi yetiştiriciliği yapmaya karar verdi.
Mercanlar Mahallesinde yaşayan genç çiftçi, baba mesleği olan çiftçiliği sürdürmek ve ailesinin 4 dekarlık arazisini işler hale getirmek için bu adımı attı. Kayım, yaptığı araştırma sonucunda bölgenin kivi üretimine uygun olduğunu öğrendi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi'ne başvurdu.
Proje kapsamında düzenlenen, genç çiftçilere yönelik eğitim programlarına katılan Kayım, Adana'nın tarım arazilerini inceleyebilme imkanı buldu. Eğitimin ardından, hazırladığı proje ile hibe almaya hak kazandı ve 200 kivi fidanı ekildi ve bir sulama sistemi kuruldu. Çiftçiliğe genç yaşta adım atan Kayım, üç yıl sonra ilk meyvelerini toplamayı hedefliyor.
Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Kayım, "Tarlamız boş kalmasın, verim alalım istedik" diyerek projenin tarıma başlamasında ne kadar etkili olduğunu belirtiyor. Kayım, üretkenliğe önem verdiği kadar devletin sunduğu fırsatlarından yararlanmanın da önemli olduğuna işaret ediyor.
Bahçede vakit geçirmeyi seven genç çiftçi, günün erken saatlerinde bahçeye giderek kivi fidanlarının bakımını titizlikle yapıyor. Kazandığı geliri tekrar tarıma yatıracağını belirten Kayım, "Bahçeden elde edeceğim gelir ve devlet desteği ile diğer arazilerimizi de üretken hale getireceğim. İlçemize kivi yetiştiriciliğini kazandırmaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu da, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi ile kırsalda çiftçilik faaliyeti gösterenlerin desteklendiğini ifade etti. Proje kapsamında Hüsne Kayım'a 200 kivi fidanı sağlanarak, fidanların dikimi, bahçenin çevre düzenlemesi ve sulama sisteminin kurulumu tamamlandı. Müftüoğlu, bahçeyi üretime hazır bir şekilde sahibine teslim ettiklerini belirtti.
AA