Afyonkarahisar'ın taş fırında pişirilen, hamur içermeyen yöresel lezzeti patlıcan böreği, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılan Afyonkarahisar, bu eşsiz yemeğiyle dikkat çekiyor.

Thumbs B C E7A6A93A6Afdd76D3D21837A5271Ef72

Patlıcan Böreği Nasıl Yapılır?

Patlıcan, soğan, yumurta ve kıyma gibi temel malzemelerle hazırlanan patlıcan böreği, toprak tepside taş fırında pişirilerek üçgen şeklinde servis ediliyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Tansu Çelik, bu böreği özel kılanın Erenler Mahallesi ile Hocalar ilçesinde yetiştirilen ve semt pazarlarında "kuzu eti" olarak adlandırılan lezzetli patlıcanlardan yapılması olduğunu belirtiyor.

2020 Ekim Patlican 2

Afyonkarahisar'ın Mutfak Kültürü

Çelik, Afyonkarahisar'da çok sayıda patlıcan yemeği bulunduğunu fakat patlıcan böreğinin sıra ve davet organizasyonlarının vazgeçilmezi olduğunu söylüyor. Türk mutfağında börek genellikle ince yufkalardan yapılırken, Afyonkarahisar'ın patlıcan böreği un içermemesiyle farklılaşıyor.

"Afyonkarahisar'da bu yemeğe patlıcan böreği denmesinin sebebi, börek mantığı ile düşünülüp kenarları yüksek bir tepsiye harcının yayılması ve fırında pişirilmesinin ardından börek şeklinde kesilerek servis edilmesidir," diyor Çelik.

2020 Ekim Patlican 1

Coğrafi İşaretleme Çalışmaları

Patlıcan böreğinin coğrafi işaretle tescillenmesi için çalışmalar devam ediyor. Afyonkarahisar'da yöresel yemeklerin yapıldığı bir restoranın sahibi Ayşe Safkurşun ise bu yemeğin genellikle ara sıcak olarak bilindiğini belirtiyor. Safkurşun, müşterilerin ilk başta hamur işi zannettiğini, tattıktan sonra ise çok güzel geri dönüşler aldıklarını ifade ediyor.

"Bazı müşterilerimiz, 'Ayşe Hanım, lütfen tarifini yazar mısınız?' diye ricada bulunuyor," diye ekliyor Safkurşun.

Kaynak: AA