Haziran 2022’de getirilen daire kiralarında yüzde 25’lik artış sınırı son günlerin en fazla gündeme gelen konularından biri olurken, bu ay yüzde 62,02’lik artışın açıklanmasıyla ev sahipleriyle kiracıların arasında meydana gelen bazı anlaşmazlıklar artıyor. Edinilen bilgiye göre mülk sahipleri, kiraların rakiplerine göre düşük olmasından dolayı öfkelendiklerini mahkemeye şikayet ederken, bazı kiracılar da ev sahibinin fahiş fiyat artışı taleplerinden şikayetçi oldu.

Ziraat Bankası Hesabı Olan Yaşadı! 10.000 Tl Trink Ödeme Yapıyor Ziraat Bankası Hesabı Olan Yaşadı! 10.000 Tl Trink Ödeme Yapıyor

Konut kira artışlarındaki yüzde 25 sınırının 1 Temmuz 2024’te resmi olarak kaldırılması planlanıyor ancak mülk sahipleriyle kiracıların arasındaki anlaşmazlıklar henüz tam anlamıyla çözülmedi. Bıkkın ev sahipleri, mahkemedeki kira davasının yoğunluğu nedeniyle duruşmanın bir yıl ertelendiğini söyleyerek tahliyelerle ilgili araştırmalar başlattı. Eyüpoğlu – Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu, ev sahibiyle kiracıların haklarına ilişkin paylaşımlarını aksatmadan sürdürüyor ve sosyal medya hesabı olan ‘https://x.com/eupogluisikgor’da tahliyelerle ilgili önemli ayrıntılara yer veriyor. Konuya ilişkin yapılan paylaşımda ise şu ifadeler yer alıyor:

Ev sahibine büyük şok! Kiracı tahliyesi artık böyle olacak

‘Kira ücretinizi henüz ödemediyseniz tutarın tamamını göndermeniz gerekmektedir. Parçalara ayırmak iki geçerli uyarı sebebi oluşturmaz’

“Eğer kiracınızı tahliye etmek istiyor fakat bir neden de bulamıyorsanız, iki makul ihtarla tahliye hakkınızı kaybetmemeye dikkat edin. Bu yöntemin kullanılabilmesi için ilk ödemenin kaçırıldığı anda icra takibinin başlatılması önem taşımaktadır. Kira sözleşmesine göre kira yükümlülüğü aylık ödeme tarihinde ödenecektir. Yani derhal ödenmesi gerekli bir borçtur. Kiracı bir gün geç dahi olsa ödemeyi yapmazsa temerrüde düşmüş olur. Bundna dolayı da kiracının eksik ödeme yapması durumunda ayrı icra takibi başlatılarak ödeme yapılmayan her ay için talep yazısı düzenlenmelidir.

Farklı aylara ait ödenmeyen ödemelerin tek bir işlemde toplanıp gönderilmesi gerekmektedir. Ayrı ayrı göndermenin hukuki bir avantajı yok. Endişelenmek için iki iyi neden var. Bu nedenle amaç, ödenmemiş her ödeme için de ayrı bir hatırlatma göndermek ve böylece iki meşru hatırlatma şartını yerine getirmektir.”  

Kaynak: AHMET SARLIK