Sicilya Adası'nda son birkaç gündür volkanik faaliyetlerin artarak devam ettiği bildirildi. Özellikle dün, Etna Yanardağı'nda lav ve kül püskürmelerinin en yüksek seviyeye ulaştığı kaydedildi.

Aa 20240705 35060482 35060481 Italyada Etnadan Sonra Stromboli Yanardagi Da Faaliyete Gecti (1)

ABD'den İsrail'e olağanüstü para yardımı: Rakamı duyunca çok şaşıracaksınız! ABD'den İsrail'e olağanüstü para yardımı: Rakamı duyunca çok şaşıracaksınız!

Eolie Takımadaları'nın bir parçası olan Stromboli Adası'ndaki yanardağ, dün yoğun şekilde kül ve biraz lav püskürtmeye başladı. Lav ve kaya parçalarının denize düştüğü belirtildi. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), Stromboli Yanardağı’nın püskürttüğü küllerin yaklaşık 2 kilometre yüksekliğe ulaştığını açıkladı.

Kırmızı Alarm Seviyesi

Başbakanlık Sivil Savunma Departmanı, Stromboli'deki yoğun volkanik faaliyet sebebiyle alarm seviyesinin "kırmızı" ile en yüksek düzeye çıkarıldığını duyurdu. Sivil Savunma Genel Müdürü Fabrizio Curcio, adada yaşayanların yanardağın etkilerinden korunması ve durumun izlenmesine yönelik adımları değerlendirmek üzere acil durum operasyon komitesini topladı.

Etna Yanardağı'ndaki Son Durum

Etna Yanardağı'nda dün gündüz saatlerinde volkanik faaliyetlerin en yüksek seviyeye ulaştığı kaydedildi. Yanardağdan çıkan ve yaklaşık 4,5 kilometre yüksekliğe erişen kül ve duman bulutları, hava ulaşımını da etkiledi. Etna'nın küllerinin Katanya kenti ve Fontanarossa Havalimanı'na ulaştığı, bu nedenle havalimanında uçuşların bu sabah itibariyle tedbir amaçlı durdurulduğu açıklandı.

Yanardağların Yükseklikleri ve Özellikleri

Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı 3 bin 300 metre, Stromboli Yanardağı ise deniz seviyesinden 920 metre yüksekliğe sahip. Uzmanlar, Etna ve Stromboli yanardağlarının bazı ortak özellikleri olsa da volkanik faaliyetlerinin temelde farklı özellikler taşıdığını ve birbirleriyle bağlantılı olmadığını belirtiyor.

Kaynak: AA