Milyonlarca çalışanlar emeklilik hayali kuruyor. Ama bunu hayal edenler arasında primi yoksun olanlar da var. Bu haberimiz onlarla ilgili. Yeni düzenlemeyle maaş gün sayılarına uyum sağlanarak erken emeklilik mümkün olacak.

Erken Emeklilikte Yeni Pencere Acildi Prim Gun Sayisi Asagi Cekildi Sgkdan Yeni Emeklilik Tablosu 74699

Türkiye’de erken emeklilik vatandaşların gelecek planlamalarında önemli rol oynuyor ancak erken emekli olmak isteyenlere müjde var. Sosyal Güvenlik Kurumunda özellikle Bağ-Kur ödülünün uyumlaştırılması konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Bu düzenlemeler küçük iş adamlarından büyük şirketlere kadar geniş bir yelpazedeki insanlar için geçerlidir.

İmalat sektörünün varlıkları 5 yılda 5 katına çıktı! İmalat sektörünün varlıkları 5 yılda 5 katına çıktı!

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), küçük esnafa yönelik önemli düzenlemeler yaparak erken emeklilik koşullarını iyileştirdi. Önerilen yeni düzenlemeyle başta kuaförler, berberler, bakkallar ve ayakkabı tamircileri olmak üzere küçük işletmeler, emeklilik için gereken maaş gün sayısını 9 binden 7 bin 200’e indirebilecek.

Erken Emeklilikte Yeni Pencere Acildi Prim Gun Sayisi Asagi Cekildi Sgkdan Yeni Emeklilik Tablosu 19742

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK HABERİ

Küçük esnaf için önemli bir adım atıldı. Basit bir şekilde vergilendirilecek olan yaklaşık 1 milyon esnafın Bağ-Kur bonus gün sayısı azaltılacak. Halihazırda 9,000 gün olan ücret zorunluluğu 7,200 güne indirilecek. Bu düzenlemeyle tüccarlar 1.800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olabilecek.

Erken Emeklilikte Yeni Pencere Acildi Prim Gun Sayisi Asagi Cekildi Sgkdan Yeni Emeklilik Tablosu 60192

PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek esnaflar ve bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem de kadın esnaflar için sigorta tarihi zorunluluğu 7200 EYT’ye düşürülmüştür. Bu düzenlemeyle EYT yatırımcıları 7200 günü tamamladıktan sonra emekli olabilecekler.

DEVLETTEN EV KADINLARINA PRİM ÖDEMESİ

Evdeki kadınlara destek: Ev kadınların sosyal güvenliğinin ve emekliliğinin desteklenmesine yönelik yeni düzenleme yapılacak. Gönüllü sigorta primlerinin 1/3’ünü devlet karşılıyor. Bu sayede ev hanımları daha düşük sigorta primi ödeyerek emeklilik haklarına sahip olabiliyor.

Erken Emeklilikte Yeni Pencere Acildi Prim Gun Sayisi Asagi Cekildi S G Kdan Yeni Emeklilik Tablosu 640X331

ANNELERE ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK

4. Annelerin Yıpranma payı: Öncelikle annelerin emeklilik yaşının çocuk sayısına göre uzatılması planlanıyor ve yıpranma payı sistemine ilişkin düzenlemeler getirilecek. Bu düzenlemeyle anneler örneğin emeklilik yaşının düşürülmesi ve çocuk sayısına bağlı olarak sigorta primlerinin artırılması gibi avantajlardan yararlanabilecek.

KISA SÜRE İÇİNDE MECLİS’TEN GEÇECEK

TBMM’nin belirlediği takvimde SSK-Bağkur prim eşitliği, annelik sosyal sigortası ve emeklilik seçenekleri görüşülecek.

Bu reformlar çalışma yaşamını ve sosyal güvenliği güçlendirmeyi amaçlıyor. Önümüzdeki dönemde bu konuların TBMM gündemine gelmesi, böylece pek çok vatandaşın erken emekli olma imkanına sahip olması bekleniyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN