Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilen engelli kimlik kartı hizmeti ile büyük bir adım attı. 28 Ağustos 2021'den itibaren uygulamaya giren bu hizmetten bugüne kadar 234 bin 588 kişi yararlandı ve kartlarına kavuştu.

Aa 20240704 35048782 35048781 Edevlet Uzerinden 234 Bin 588 Kisi Engelli Kimlik Karti Sahibi Oldu (1)

Engelli Kimlik Kartının Amacı ve Kullanımı

Bakanlık, 1998 yılından bu yana yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlara engelli kimlik kartı veriyor. Bu kartlar, engelli veri tabanının oluşturulmasında ve engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere düzenleniyor. E-Devlet üzerinden yapılabilen başvurular ile vatandaşlar, süreci kolayca tamamlayabiliyor.

E-Devlet Üzerinden Başvuru Süreci

Engelli kimlik kartı başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet kapısındaki "https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu" linkinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Başvuru sırasında kişilerin fotoğraf, vatandaşlık kimliği ve posta adresi bilgileri MERNİS sisteminden, engelli sağlık kurulu raporu ise Sağlık Bilgi Sistemi (SBS) paylaşım ağından temin edilerek dijital ortamda düzenleniyor. Başvurunun tamamlanmasının ardından kart, başvuru sahibinin beyan ettiği ya da MERNİS'te kayıtlı adresine 15 iş günü içerisinde gönderiliyor.

Kadın eli değen köy okulu güzelleşti! Kadın eli değen köy okulu güzelleşti!

Geleneksel Başvuru Yöntemi

Engelli bireyler, e-Devlet dışında ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine de başvurarak engelli kimlik kartına sahip olabiliyor. Başvuru için gerekli belgeler ise 2 fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği.

Engelli Kimlik Kartının Sağladığı Avantajlar

Engelli kimlik kartına sahip vatandaşlar, toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat hakkından yararlanabiliyor. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden engelli bireyler ücretsiz faydalanabiliyor. Ayrıca Türk Hava Yolları'nın tüm iç hat uçuşlarında yüzde 20 ve Türkiye çıkışlı dış hat uçuşlarında yüzde 25 indirim sağlanıyor.

Ekonomik ve Sosyal Haklar

Engelli kimlik kartı ve engelli olduğunu gösterir sağlık kurulu raporuyla belediyeye müracaat eden bireyler, 200 metrekareden küçük tek konutu olanlar için emlak vergisinden muaf tutuluyor. Engellilerin eğitim, meslek ve günlük yaşamlarına yönelik özel araç-gereç ve bilgisayar programlarının temininde Katma Değer Vergisi (KDV) alınmıyor. Ayrıca müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarını ücretsiz ziyaret edebiliyor, devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyorlar. GSM operatörleri ise engelli kişilere özel tarifeler sunuyor.

TOKİ Projelerinde Engellilere Özel Kontenjan

TOKİ tarafından hazırlanan projelerde konut sayısının yüzde 5'i engelli vatandaşlara ayrılıyor. Başvurular kimlik fotokopisi ve engelli sağlık kurulu raporuyla yapılıyor, hak sahipleri ise kura ile belirleniyor.

Kaynak: AA