Emirdağlı Deli Battal ve Vatan sevgisi

Abone Ol

KONUK KALEM :ADİL CİHANGİR ÇETİNKAYA

Merhaba, ben Adil Cihangir Çetinkaya

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım. Öncelikle Zafer’in 100.yılını yaşayan bir genç olduğum için çok mutluyum.

Sizlere, yazımda, Emirdağlı bir kahramandan bahsedeceğim. Büyük Taarruz öncesindeki dönemde herkes onu Deli Battal olarak biliyor… Onun hikayesinin hepimize örnek olması gerekiyor.

***

Bir zamanlar Afyonkarahisar’da Deli Battal adında biri yaşardı; Kurtuluş Savaşı yıllarında. Bundan 100 yıl önce… Bu adam Afyonkarahisar’ın Aziziye ilçesindendi. Aziziye, Afyon’un Emirdağ ilçesinin eski ismiydi.

O yıllarda -1921- ülke zor durumdaydı, Batı Anadolu’da Yunan işgali vardı. Askerlerin ihtiyaçları çoktu. Bunun için Mustafa Kemal 7-8 Ağustos tarihleri arasında Tekalif-i Milliye Emirleri’ni yayımladı ve halktan yardım istedi. Bunun üzerine halk, varlıklarının yaklaşık %40’ını orduya bağışladı.

Bu emirler -Tekalif-i Milliye Emirleri- Emirdağ’da da yayımlanmıştı. Bunun üzerine kaymakamlık bağışları toplamaya başladı.

 Sonra bir gün kaymakamlığa biri girdi; halk ona Deli Battal derdi, alay ederdi. Kaymakam onu gördü ama yapılacak çok iş vardı.

“Seninle uğraşamayız şu an! İşimiz gücümüz var bizim” diye tersledi Deli Battal’ı.

 Deli Battal da heyecanla:

“Size bir şey diyeceğim. Mustafa Kemal bizden yardım istemiş, askerlerin ihtiyaçlarını karşılamaya geldim. Çarıklarımı alın, askerler giysin. Ben yalınayak da dolaşırım.” dedi.

Sonra cebinden bir çift çorap çıkararak ekledi:

“Alın çorapları, yeni yıkayıp kuruttum. Askerlerin ayakları üşümesin. Ben diyeceğimi dedim, şimdi işinize bakabilirsiniz” dedi.

Deli Battal; dalga geçildiğinde üzülmüştü belki ama, herkesin onun gibi olması gerekiyor.

Yine bir gün düşman askerlerinin saklandıkları yerleri gösterirken şehit olmuştu. Çok acıklı bir hikâye ama biz bu durumu ağlama sebebi saymak yerine vatansevgisinin örneği olan bir hikâye olarak ders almalıyız.Emirdağlı Deli Battal gibi kahramanlarımızın adını yaşatmalıyız.

***

Şimdi 2022 yılındayız… Büyük Taarruz Savaşı’nın ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100.yılındayız. Yani Zafer’in 100.yılındayız. Kutlu olsun…