Rapor parasını ne kadar zamanda almalıyım?
Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) rapor parası ödeneğini PTT’ye gönderir. PTT’ye gönderilen ödemelerin PTT’ye iletildiği tarihten itibaren iki ay içinde alınmış olması gerekmektedir. Daha önce SGK Bireysel Ödeme Sisteminde banka hesabı tanımladıysanız ve ödeme PTT yerine tanımladığınız banka hesabına gönderiliyorsa herhangi bir son tarih yoktur ve çekmeniz halinde ödeme Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilmeyecektir. Bu durum yalnızca banka hesabı bulunmayan ve ödemeleri PTT’ye aktarılanlar için geçerlidir.
SGK emanet hesabı rapor parası ne demek?
İş göremezlik ödemenizin SGK tarafından yapılıp PTT’ye havale edilmesinden sonraki en geç iki ay içinde ödemelerin alınmış olması gerekmektedir. Rapor ücretinin PTT’ye iletildiği tarihten itibaren iki ay içinde ödenmemesi halinde SGK’ya iade edilerek SGK emanet hesabında saklanacaktır. Bu nedenle bu ödemelere emanet parası adı verilmektedir.
Emanet rapor parasını nasıl alabilirim?
Bunu yapmanın iki yolu var. Biri e-devlet sistemi üzerinden banka hesabı tanımlamak, diğeri ise ödemelerin PTT’ye aktarılması veya bankanın kimliğinin belirlenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmak. Hesabınızı tanımlayamıyorsanız dilekçe ile SGK’ya da başvurabilirsiniz.
SGK’ya emanete alınan paranın iadesi hesabını nasıl tanımlarım?
Bunun için e-Devlet sistemine banka hesabınızı kaydetmeniz gerekmektedir. E-Devlet sisteminde SGK Bireysel Ödeme Banka Hesapları tanımlama menüsü üzerinden E-Devlet banka hesaplarınızı kolaylıkla tanımlayabilirsiniz.
Rapor parasına yönelik hesap tanımlayabileceğiniz bankalar: Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, Akbank, Burgan Bank, Fiba Banka, Şeker Bank, TEB, Garanti, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıf Katılım Bankası, PTT Bank. Albaraka Türk, Deniz Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Qnb Finans Bank, Ziraat Katılım Bankası’dır. Yukarıda sayılanlar dışında banka hesaplarının tanımlanması şu an için mümkün değildir. Para, e-devlet sistemi üzerinden kimlik doğrulama işleminin tamamlanmasının ardından yaklaşık bir hafta içinde aktarılacak. Bu kimlik doğrulama sürecini iptal etmediğiniz sürece, Sgk’dan aldığınız tüm kişisel ödemeler, raporlama fonları ve diğer kişisel ödemeler bu hesaba aktarılacaktır.
“Emanete alınan rapor ödeneğinde dilekçe örneği”
Paranızın iadesini e-devlet yerine Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile ulaşarak isteyebilirsiniz. Dilerseniz dilekçenizin PTT’ye tekrar iletilmesini talep edebilir veya banka hesap bilgilerinizi vererek hesabınıza gönderilmesini isteyebilirsiniz. PTT’ye iade başvuru formu örneği şöyle:
Ziraat Bankas’nda emanete alınan rapor parasını nasıl alabilirim?
Ziraat Bankası’na hesabınızı tanımlayarak PTT emanetine yatırıldığı bildirilen parayı bankadan alabilirsiniz. Ziraat Bankası’ndaki emanet hesabınızda kişisel SGK ödemesi varsa başka bir banka hesabı belirterek ödemenin hesabınıza aktarılması talebinde bulunabilirsiniz.
Emanete alınan emzirme parasını nasıl alabilirim?
Bildiğiniz gibi SGK sigortalı anne veya babaya veya Bağ-Kur mensubuna bir kereye mahsus süt yardımı olarak da bilinen emzirme ödeneği ödüyor. Bu ödemenin PTT’ye iletildiği tarihten itibaren iki ay içinde SGK tarafından alınmaması halinde ödeme SGK saklama bürosuna aktarılacak. Yukarıdaki adımları izlediyseniz hesap oluşturarak veya dilekçe yazarak ödemenizin hesabınıza iade edilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Rapor parası emanet hesabına nereye yatırılabilir?
Bir hesap belirtmeniz durumunda, para belirttiğiniz banka hesabına aktarılacak ve bir hafta içinde ATM’den veya banka gişesinden alabiliyorsunuz. Hesapsız başvuru yapmanız durumunda ödemeniz PTT’ye gönderilecektir. Bu durumda PTT ID’nizi kullanarak alabilirsiniz.
SGK emanet paralarında hangi zaman aşımı süresi geçerlidir?
Zaman aşımı süreci beş yıldır. Yatırılan ödemelerinizi PTT’ye ilk havale ettiğiniz tarihten itibaren beş yıl içerisinde alabiliyorsunuz.