Külçe altın, ekim ayında en yüksek reel getiri oranını TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,89 olarak kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, yatırım araçları arasında külçe altın en kazançlı seçenek olarak öne çıktı. Aynı şekilde, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde de külçe altın yatırımcısına yüzde 2,36 oranında kazanç sağladı.

Ekim ayı verilerine göre, dolar TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,23 kayıp yaşarken, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,23 reel getiri sağladı. Benzer şekilde, avro TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,36 kayba uğrarken, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,08 reel getiri elde etti. Mevduat faizi (brüt) ise TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,38 kayıp yaşadı, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 0,06 reel getiri sağladı.

Buna karşın, BIST 100 endeksi, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,27, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,87 oranında kayba uğradı. Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ise TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,22, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,88 oranında kayıp yaşadı.

Uzun vadeli değerlendirmelerde ise BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24,7, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,02 oranında reel getiri sağladı. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 38,35, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 40,66 oranında kayıp yaşadı.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde ise BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 54,15, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33,16 oranında reel getiri sağladı. Külçe altın yıllık değerlendirmede TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,92 reel getiriye işaret ederken, DİBS ise TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 51,34 oranında kayba uğradı.

TBMM’den büyük müjde! Yüzbinlere borç affı geliyor! TBMM’den büyük müjde! Yüzbinlere borç affı geliyor!

Bu veriler, yatırım yapacak kişilerin enflasyon verilerini dikkate alarak karar vermesi gerektiğini gösteriyor. Külçe altın, yatırımcılara en cazip fırsatları sunarken, diğer yatırım araçlarında kayıplar yaşanması dikkat çekiyor.

Editör: Tuğba Özkan