Teknoloji sektörünün önde gelen editörlerinden Eva Prokofiev, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı dikkat çekici paylaşımda büyük bir tehlikeye dikkat çekti. Prokofiev, Çinli bir satıcının Aliexpress üzerinden sattığı RJ45 adaptörlerinin, SPI Flash bellek çipinin içine gizlenmiş tehlikeli yazılımlar içerdiğini yazdı.

Adaptörlerde gizlenen tehlikeli yazılım: MALWARE VİRÜSÜ!

Prokofiev’in araştırması, söz konusu bağdaştırıcının sıradan bir ağ bağdaştırıcısından daha fazlası olduğunu ortaya koydu. Adaptörün içindeki SPI Flash bellek çipi, Windows’un “kötü amaçlı yazılım” olarak tanıdığı .exe uzantılı kötü amaçlı yazılım içeriyor. Bu, adaptörü bilgisayarınıza takmanızın, sizin bilginiz olmadan sisteminize virüs bulaştırabileceği anlamına gelir.

10.000’den fazla sarış!

En endişe verici olanı ise bu tehlike saçan daptörlerin Aliexpress’te 10.000’den fazla satılmış olmasıdır. Bu, binlerce kullanıcının ise hiçbir şeyin farkında olmadan siber saldırıların riski altında olduğu anlamı taşımaktadır. Prokofiev, paylaşımında bu tarz ucuz fiyattaki adaptörlerin yalnızca güvenilir kaynaklardan satın alınması gerektiğini vurgulayarak, kullanıcıları son derece dikkatli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan uyarı: Siber saldırılara dikkat!

Siber güvenlik uzmanları ayrıca, bu tür gizli yazılımlarla donatılmış cihazların kullanıcıların kişisel verilerine erişebileceğini, bilgisayarlarının kontrolünü ele geçirebileceğini, hatta fidye yazılımu yoluyla da maddi zarara bile yol açabileceğini söylüyor. Uzmanlar, ucuz ve kaynağı bilinmeyen teknoloji ürünlerinin dikkatle incelenmesi gerektiğini söylüyor.

KPSS diploma istemiyor! Maaşı 150 bin lira! Harıl harıl işçi arıyor! KPSS diploma istemiyor! Maaşı 150 bin lira! Harıl harıl işçi arıyor!

AliExpress’ten bir açıklama bekleniyor!

Söz konusu gelişmelerin ardından gözler Aliexpress’e çevrilirken kullanıcılar, platformun bu tarzda tehlike içeren ürünlerin satışlarına izin vermesine öfkeleniyor. Aliexpress’ten konuya ilişkin resmi açıklama gelmezken platformun tehlike arz eden ürünlerin satışlarını engellemek için adımlar atması muhtemel.

Vatandaşlar ne yapmalılar?

Bilinmeyen kaynaklardan alışveriş yapmayın: Ürünlerinizi, özellikle teknik ürünleri, yalnızca güvenilir satıcılardan ya da yetkili satıcılardan satın alın.

Ürünleri dikkatlice inceleyin: Satın aldığınız herhangi bir teknoloji ürününü kullanmadan önce mutlaka dikkatli bir şekilde inceleyin.

Güvenlik yazılımınızı güncel tutun: Bilgisayarınızda güncel bir antivirüs ve güvenlik yazılımı kullanın.

Şüpheye düştüğünüzde bir uzmana danışın: Şüpheye düştüğünüzde bir siber güvenlik uzmanından yardım almaktan çekinmeyin.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ